Alkoholförbudet slår obarmhärtigt mot besöksnäringen, konstaterar branschorganisationen Visita och uppger att var tredje jobb försvann i sektorn i december. ”Pajasregering”, säger kock och stjärnkrögare.

De dramatiska siffrorna återges av Dagens Nyheter där Visitas vd Jonas Siljhammar kommenterar den dystra statistiken och angriper ansvariga politiker.

”Så oerhört besviken”

”Vi är en bra bit över tio månader in i pandemin och är i en akut likviditetskris. Jag är så oerhört besviken på regeringens beslut om fortsatt alkoholförbud i dag”, säger Siljhammar som anser att alkoholstoppet efter klockan 20 på krogarna är verkningslöst på smittspridningen.

Socialminister Lena Hallengren (S) sade under torsdagens presskonferens att regeringen hoppas kunna flytta fram gränsen för alkoholservering till klockan 22 från månadsskiftet.

”Men jag tycker även att 22 är felaktigt. Vi har sagt att alkoholförsäljningen borde vara tillåten till klockan 23 så att man kan ha de vanliga kvällssittningarna. Att regeringen vill komma åt nattligt festande har jag stor respekt för, men det är inte det vi pratar om utom om vanliga middagssittningar”, säger Jonas Siljhammar till DN.

Han anser att alkoholförbudet är ”ett indirekt näringsförbud” för restaurangnäringen och kräver ett direktstöd till drabbade krögare.

ANNONS
ANNONS

Stjärnkrögare befarar masskonkurser

Kocken och stjärnkrögaren Johan Jureskog säger till Expressen-TV att det kommer bli ”masskonkurser” i spåren av regeringens coronapolitik.

Han vädjar till makthavarna att i stället för alkoholförbud stänga ner krogarna helt och ge krögarna ekonomiskt stöd som täcker  löner och fasta kostnader. I dag får restaurangerna ingen hjälp alls av staten, enligt Jureskog.

”När pengarna är slut på banken, då är det bara en sak som återstår – konkurs”, säger han, märkbart upprörd:

”Det är en sådan pajasregering alltså, ett skämt”, säger Jureskog i Expressen-klippet.

Swedbankchef angriper regeringen

Swedbanks prognoschef Andreas Wallström går även han till attack mot regeringen och tycker att det finansiella stöden i coronakrisen har varit ”häpnadsväckande” litet.

”Trots att vi har samlat i ladorna i alla år är vi ett av de länder som faktiskt har spenderat minst”, säger han till Nyhetsbyrån Direkt, rapporterar Omni.

ANNONS
ANNONS

”Det är olyckligt och har kostat jobb”, konstaterar Wallström, som tidigare arbetat vid finansdepartementet och EU-kommissionen samt varit chefsanalytiker på Nordea.

Läs även: Löfven förlänger alkoholförbud på krogen [DagensPS.se] »

Läs vidare: Expert befarar ”blodbad” i krognäringen [DagensPS.se] »