Möbelgeniet var bara tio år när ett skott brann av på övervåningen.

Det var hans farbror Erich som sköt sig själv, precis som farbroderns pappa – Ingvar Kamprads farfar Achim – gjort drygt 30 år tidigare.

”Ingvar Kamprad har själv sagt till mig att han aldrig glömde skottet från övervåningen. Det var naturligtvis fruktansvärt kusligt i ett litet hem där alla kände varandra, var väldigt tajta, och slogs för sitt utrymme, så att säga”, säger författaren Bertil Torekull till Expressen.

Torekull berättar om tragedierna som aldrig lämnade Ikeagrundarens medvetande i boken ”Historien om Ikea”, där Ingvar Kamprads liv gestaltas.

Att hans farfar Achim Kamprad valde att avsluta sitt liv genom att ta fram bössan hade bland annat att göra med att han nekats ett avgörande lån av Agunnaryds sockensparbank, skriver Expressen och uppger att pengarna skulle användas till att få ordning på den skogsfastighet som familjen tagit i besittning till grannarnas stora förtret.

Grannarna såg på Kamprads ”med illvilja och rovgirighet”, när de hade anlänt till den lilla byn Elmtaryd utanför Älmhult i Småland.

ANNONS
ANNONS

Innan Achim Kamprad tog sig själv av daga genom att rikta vapnet mot sig själv och trycka av sköt han sina älsklingshundar.

Kvar lämnade han sin änka Franziska, ensam med Ingvars pappa Feodor och de andra barnen.

Det är alltså i Bertil Torekulls bok som Ingvar Kamprad, som nyligen dog i en ålder av 91 år, berättar om sin mörka uppväxt – och Expressen refererar nu i stora drag boken på nytt.

Kamprads var inte bara självmordsdrabbade; de var tyska invandrare och Ikeagrundaren hade en pappa och en farmoder som båda var nazister.

”Det går inte att komma ifrån att han var uppfostrad av två nazister. Den ena var farmodern och den andre var pappan”, säger Bertil Torekull, Ingvar Kamprads levnadstecknare och nära vän, till Expressen.