Att träffa Niklas Berntzon är lite som att bli omkullvräkt av ett slagregn. Han är intensiv och extremt närvarande. Det är inte svårt att förstå att han anses vara Sveriges bästa mäklare just nu. Som en stark dubbel espresso.

Jag möter Niklas Berntzon på hans kontor  på Humlegårdsgatan, några utlagda sedlar från Stureplan i Stockholm. Vi tar en snirklig trappa ner till ett mötesrum på bottenvåningen. På väggarna hänger foton av Göteborgs nya prestigebygge, det stora, höga tornet som ska stå klart och färdigt till stadens 400-årsjubileum 2021.

Givetvis är det Berntzon och hans firma som håller i försäljningen av bostäderna som ligger högst upp i det huset, den så kallade Penthouse-delen.

Niklas Berntzon sitter i styrelsen för Eklund New York Stockholm och medverkar i Kanal 5:s dokusåpa Toppmäklarna.
Niklas Berntzon sitter i styrelsen för Eklund Stockholm New York och medverkar i Kanal 5:s dokusåpa Toppmäklarna.

Berntzon har gjort sig känd som en av Sveriges allra mest framgångsrika mäklare. Han sitter i styrelsen för Eklund Stockholm New York och syns också i Kanal 5:s dokusåpa Toppmäklarna.

Jag frågar honom hur det startade, har han alltid varit en försäljare?
”Ja, det började tidigt, jag minns att jag och en vän sålde plommon och äpplen för att dryga ut kassan och få mer pengar att köpa godis för. 

Hur tänkte du då, minns du det?
”Ja, jag fick tidigt känslan av att pengar kom gratis och hela världen låg öppen. Jag insåg att allt var möjligt, om jag var villig att arbeta för det.”

Man är ju bara med i tv om det är en fördel…

ANNONS
ANNONS

Vad arbetade du med innan du blev mäklare?
”Jag har gjort rätt mycket, stått i bar, jobbat på restaurang, varit reseledare. Jag var även croupier på botten av Continental, men det är länge sedan.”

Hur ser du på offentligheten som kommer med tv-programmet?
”Man är ju bara med i tv om det är en fördel att vara med i tv och det är det för oss. Så enkelt är det. Vi har skapat en auktoritet i mäklarbranschen.”

Hur ser du på yrket, på andra mäklare?
”Många har nog mer koll på mig än jag har koll på dem.”

"Jag kan få prestationsångest. Ibland orkar jag inte ens gå upp", avslöjar den tv-kände stjärnmäklaren för Dagens PS.
”Jag kan få prestationsångest. Ibland orkar jag inte ens gå upp”, avslöjar den tv-kände stjärnmäklaren för Dagens PS.

Vi pratar om yrket, vad som ingår, vad som krävs.

”Man är ju som mäklare också en slags psykolog. Det är ju den största affären man gör i sitt liv. En viktig grej för mig är att alltid ge allt i alla lägen. Om någon skickar ett mejl till mig så svarar jag alltid direkt.”

Alltid?
”Alltid.”

Jag är nyfiken på om det finns en dammig bakgård bakom den där starka, suveräna fasaden. Hans yrkesroll är benhård. Han är otroligt trevlig men jag vill alltid veta om det ryms en slags ensamhet någonstans.

ANNONS
ANNONS

Ditt eget mörker då? Finns det ett sådant?
”Jag kan få prestationsångest. Ibland orkar jag inte ens gå upp. Och barnen? Har jag varit tillräcklig med dem och sådana grejer. Men jag tror att jag har lyckas få ihop livet. Detta är mitt liv. Detta är min passion i livet.”

Vi tror väldigt mycket på förorten.

Som bäst har han drygt 25 miljoner kronor i årligt arvode och han bollar med miljoner kronor på daglig basis. Han har sålt den dyraste bostaden i Sverige någonsin.

Så vilka planer och drömmar återstår?
”Så klart jag har en plan. En sådan plan som jag kan avslöja för dig är att starta en underavdelning till vår firma som även tar hand om de mindre objekten i förorten. Vi tror väldigt mycket på förorten. Vi kommer att kalla det URBAN by ESNY. Jag ser verkligen fram emot att få jobba med det.”

Samtalet är slut. Nya bostäder ska säljas, nya kunder ska mejlas. Vi skakar hand och när jag kliver ut på gatan igen känns det som att kliva ut ur en virvelvind.

Jag sätter mig på ett fik i närheten och skickar ett mejl till honom där jag tackar för samtalet och frågar om han har några foton på sig själv som vi skulle kunna få låna.

Han svarar efter 45 sekunder.

ANNONS
ANNONS

Namn: Niklas Berntzon

Ålder: 45 år

Yrke: Mäklare och tv-kändis i Toppmäklarna på Kanal 5.

Fritidsintressen: Familjen, träning.

Drömmer om: De spännande planerna för framtiden.