Di Digital kunde på söndagen avslöja att den svenska dundersuccén Spotify ”aktivt motarbetar” nya lagar som ska hindra skatteflykt i världen. Enligt sajten ska bolaget ha engagerat sig på hög politisk nivå för att förhindra enskilda länder från att beskatta streamingjätten. I stället vill man – tillsammans med andra techjättar – att OECD ska samordna beskattningen av de digitala företagen.

På måndagsmorgonen kommenterar en talesperson på Spotify uppgifterna så här:

”Vi behöver regler som är överenskomna och enhetligt tillämpade. Därför stöder vi OECD:s Beps-initiativ för att skapa konsensus bakom ett sammanhängande globalt skattesystem som främjar innovation.”

Samtidigt kan Di Digital avslöja att Daniel Ek, miljardär och Spotifys vd och grundare, kan ha ett hemligt brevlådeföretag på Cypern. Ett land som exempelvis många amerikanska delstater ser som ett skatteparadis.

”Den som säljer aktier på Cypern slipper reavinstskatt så länge aktierna ligger i ett utländskt bolag”, förklarar sajten.

Di Digital uppger att samtliga av Daniel Eks kända investeringar kan härledas till ett investmentbolag med namnet D.G.E Investments. Något som får antas stå för svensk-vd:ns fullständiga namn Daniel Georg Ek även om bolaget på papperet ägs av Cyproman Services som erbjuder finansiella tjänster åt förmögna individer, storbolag och banker. Bolaget ska också ha kopplingar till Spotifys moderbolag i Luxemburg och uppges ha investerat 1 miljon kronor i svenska blodtestbolaget Werlabs samt totalt 8,2 miljoner kronor i brittiska Student.com.

Nyhetssajten har sökt Daniel Ek för en kommentar om bolaget utan framgång.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Ek om miljonerna: ”Jag skäms nästan” [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Regeringen backar efter Spotify-kritik [DagensPS.se] >