Peter ”Poker” Wallenberg, 57, intervjuas av Dagens Nyheter. Som ordförande i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse så är kritiken mot bygget av Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm inte något som passerat honom obemärkt.

Stiftelsen har enligt artikeln lovat att skänka 400 miljoner kronor till det omdiskuterade projektet.

Men påståendet om att Wallenbergarna vill ha huset nära Grand Hôtel – där han också är ordförande – avfärdar han som rent nonsens. Syftet skulle enligt motståndarna till bygget vara att Grand Hôtel – som också ligger på Blasieholmen – behöver fler konferenslokaler.

”Det behöver Grand absolut inte. Det är fjantigt att säga det”, säger Peter Wallenberg till DN.

Att Sverigedemokraterna, trots stormen, fick hålla ett internationellt möte på Grand Hôtel för ett par månader sedan tycker han inte är något konstigt.

”Ett hotell är en öppen mötesplats. Det är svårt att fråga vad folk har för politisk inställning, tänk om du skulle få samma fråga när du går in i en Icabutik?” säger Peter Wallenberg, som reagerar mot hatet som hotellets vd och anställda utsattes för på sociala medier.

ANNONS
ANNONS

Han betonar att han själv inte på något sätt står för det som SD står för.

Han är däremot stolt, säger han, att sitta som ordförande i en stiftelse (Knut och Alice Wallenbergs stiftelse – familjens största stiftelse) som i år firar 100 år och under den tiden delat ut 24 miljarder kronor till forskning.

”När jag får ge pengar till svensk forskning är jag stolt över att vara medlem av den femte generationen Wallenberg. Men det är inte alltid enkelt att heta Wallenberg. Många har starka åsikter om vår familj”, förklarar Peter ”Poker” Wallenberg i DN-intervjun.

MISSA INTE: 4.800 natten för börs-vd:s hotellrum [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Wallenbergarna köper ett till lyxhotell [Dagens PS] >