Börsexpert ställer nu finansmannen mot väggen.

Fastighetsbolaget Hufvudstaden C-aktie har spelat börsen ett spratt på senare tid. Aktien har tokrusat, faktiskt nästan 800 procent, på fem dygn – från 215 kronor till 1.690 kronor, konstaterar Expressens Dina Pengar men skriver samtidigt att rekylen kom i dag då aktien backade med hela 81 procent, vilket även DagensPS rapporterat om.

Kursen föll från 1.690 kronor till 310 kronor och det dramatiska kursraset gjorde att börsledningen än en gång tvingades dra i nödbromsen och handelsstoppa aktien.

”Vi har fattat beslut om att återigen stoppa handeln i Hufvudstaden C. Vi såg i morse liknande handelsmönster som vi tidigare sett i aktien, och konstaterar att det just nu inte finns förutsättningar för en ändamålsenlig handel”, förklarade Joakim Strid, chef över marknadsövervakning på Stockholmsbörsen i en skriftlig kommentar till Dagens industri.

När Hufvudstaden stack i väg som en projektil förra veckan handelsstoppades aktien av Nasdaq Stockholm. Samtidigt fick fastighetsbolaget gå ut med besked om att man inte satt på ”någon icke-offentliggjord information som kan förklara den senaste tidens kursuppgång i bolagets C-aktie”.

Det är miljardären Fredrik Lundberg som ytterst är största aktieägare i Hufvudstaden via sitt investmentbolag Lundbergföretagen och nu säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, att den kände finansmannen borde agera.

ANNONS
ANNONS

”Familjen Lundberg borde lösa in C-aktien och avnotera den”, anser Joakim Bornold och kommenterar den mystiska kursrusningen så här för Dina Pengar:

” Men det är en klassisk Svarta Petterlek och helt frikopplat från bolaget. Det är privatpersoner som hittar till aktier med väldigt låg likviditet. Sedan börjar man handla med den och det utvecklar sig till en minifinansbubbla”.

Det hela är inte olagligt, betonar han, men han tycker samtidigt att börshandel av det här slaget är ”osund”.

”Alla förstår att det är helt orimligt, men så länge aktien stiger tjänar man pengar. De som är kvar på slutet sitter med Svarta Petter. Och i dag föll det ihop som ett korthus.”

I morgon, tisdag, återupptas handeln med Hufvudstadens C-aktie, dock kommer Stockholmsbörsen att ha ögonen på hur den utvecklas, skriver Dina Pengar, som uppger att internetbanken Nordnet – där Joakim Bornold jobbar – tillämpade manuell handel i den aktuella C-aktien i fredags, vilket innebar att de som ville köpa aktien först fick ringa in och motivera varför de ville köpa börspappret.