Arbete under ”slavliknande förhållanden” och gåvor i mångmiljonklassen. Så blev Åsa Waldau, ”Kristi brud”, förmögen, påstår avhoppare.

Knutbyförsamlingen, som blev rikskänd i samband med mordet 2004, har återigen hamnat under flera mediers lupp den här veckan och så sent som på torsdagen talade före detta pastorn Peter Gembäck ut i SVT:s Uppdrag Granskning.

På fredagsmorgonen kan Aftonbladet och TV4 berätta om ett påstått utstuderat miljonspel inom församlingen där bland andra Åsa Waldau, eller ”Kristi brud” som hon kallats, uppges ha varit central och drivande. Avhoppade ex-medlemmar vittnar nu om att de under hot om att hamna i helvetet, eller i fängelse, gett ifrån sig miljontals kronor som ska ha finansierat Åsa Waldaus lyxliv, privata renoveringar och resor.

”Vi gav det i kontanter så att det inte skulle gå att spåra på våra konton, för då kunde vi bli ifrågasatta om någon utifrån skulle se det”, säger vittnet ”Johanna” medan ”Magnus” berättar att man lämnade ifrån sig sitt ”tionde” redan samma dag som lönen landade på kontot.

”För att visa gud att vi inte slarvar”, säger han medan ex-medlemmen ”Daniel” hävdar att han gett bort sammanlagt 200.000 kronor under tiden i församlingen.

I Aftonbladets och TV4:s granskning framgår det att bakgrunden var just morddramat 2004 då medlemmarna menas ha svikit Åsa Waldau och inte stöttat henne. Därför hade man nu en skuld att betala tillbaka, uppges församlingen ha hävdat.

ANNONS
ANNONS

Totalt ska gåvorna ha landat på över 4 miljoner kronor. För att få ihop pengarna, och kunna betala tillbaka ”skulden”, ska ett tiotal medlemmar tvingats sälja av ägodelar, ge bort besparingar och arbetat under ”slavliknande förhållanden”, skriver AB.

Se hela granskningen här.