Christer Gardell har genom Cevian Capital fortsatt shoppa aktier i bilsäkerhetsjätten Autoliv. Numera är man största ägare med nära tio procent av aktierna, framgår det av inlämnade dokument till amerikanska finansinspektionen, skriver Dagens industri.

Totalt kontrollerar Cevian nästan 8,4 miljoner aktier i Autoliv, vilket motsvarar 9,62 procent av de utestående aktierna. I förhållande till det totala antalet aktier utgör det 8,15 procent.

Sedan senaste flaggningen den 13 mars har Gardell köpt på sig Autoliv-aktier för cirka två miljarder kronor, motsvarande mer än två procent av aktierna i bolaget.

ANNONS
ANNONS

”Vi har köpt mer aktier för att vi ser stor potential i bolaget”, sade Christer Gardell till affärstidningen.

Han ville däremot inte ge någon kommentar om man tänker söka styrelserepresentation i Autoliv. Att man blev största aktieägare i bolaget har styrts av värdepotentialen och möjligheten att realisera den, uppgav Christer Gardell.

Det som lockar Christer Gardell i Autoliv är den kommande uppdelningen av Autoliv i två börsbolag, där all elektronik och de högteknologiska säkerhetslösningarna samlas i Veoneer som knoppas av till aktieägarna. Kvar i Autoliv blir passiv säkerhet – rattarna, krockkuddarna och säkerhetsbältena.