I en intervju berättar Bill Gates att han tror att Microsoft varit världsledande på mobiltelefoni om det inte vore för en konkurrensrättegång på 90-talet.  ”Vi var så nära”, säger han och menar att processen tog tid och fokus.

ANNONS

Det var i slutet av 90-talet Microsoft var uppe i en tvist med det amerikanska justitiedepartementet angående misstänkt monopolställning; en rättegång de till slut förlorade.

Nu säger företagets grundare Bill Gates alltså att händelseförloppet fick honom att bli så distraherad att han inte kunde fokusera på Microsoft:

”Det är ingen tvekan att konkurrensrättegången (anti trust, reds. anm.) var negativ för Microsoft och [om det inte vore för den] hade vi varit mer fokuserade på att skapa operativsystem till telefoner, så du hade använt Windows Mobile istället för Android idag om det inte vore för rättegången”, säger han enligt amerikanska nyhetsbyrån Cnbc.

Världsdominerande på marknaden för operativsystem till mobiler är idag som bekant Googles Android och Apples IOS, men Bill Gates påstår att Microsoft efter millennieskiftet missade en gyllene möjlighet att slå igenom på mobilmarknaden.

”Vi var så nära”, säger han och berättar att företaget var tre månader för sena med att få med sitt operativsystem på en av Motorolas viktigaste mobillanseringar. The Verge skriver att mobiltelefonen han åsyftar antagligen är en modell som kom för tio år sedan och och fick stort genomslag i USA.

Och Microsofts mobilfiasko är inget som Bill Gates tar lätt på, om man ska ta honom på orden. Tidigare i år berättade han att han såg det icke fruktsamma mobilprojektet som ”sitt största misstag” i företaget, skriver Cnbc.

ANNONS
ANNONS

Rättegången mot Microsoft, som pågick mellan 1998 och 2000, handlade om att USA:s justitiedepartement anklagade företaget för att göra det orimligt svårt att installera andra operativsystem än Windows på datorer som redan inkluderade Windows vid försäljning.

Utgången i rättegången blev att Microsoft delades i två underbolag, för att risken skulle minska att man skulle få en total monopolställning på marknaden för operativsystem. Detta skriver finanstidningen Investopedia.