På papperet är det Knut Poussette som är vd medan Lars Andersson står som ordförande. Men i själva verket är det sonen, grundaren Mikael Andersson, som har makten i bolaget och är hjärnan bakom bolagets affärer, skriver Dagens Industri och hänvisar till flera samstämmiga uppgifter.

Bolaget som Di skriver om är det svenska fastighetsimperiet Kvalitena – värt över 10 miljarder kronor – som precis har gjort ett rekordår med 1,05 miljarder kronor i vinst, enligt den färska årsredovisningen, bland annat efter en lyckosam affär där aktier i 16.000 lägenheter i miljonprogrammet såldes till amerikanska Blackstone för 300 miljoner kronor. Företaget, som Mikael Andersson grundade år 1993, har sedan start gjort många framgångsrika affärer på fastigheter i Stockholmsförorter som Rinkeby och Husby, skriver tidningen.

Enligt Dagens Industri bor den 45-årige svensken i dag delvis i en stor våning på fashionabla Strandvägen i Stockholm och har nyligen köpt en ranch i delstaten Texas. Doldissvensken äger allt från samlarbilar till ett sovjetiskt stridsfordon och det var också han som köpte SCA:s och Sandviks skandalomsusade privatjet, vilket han använder för att ta sig mellan Sverige och USA.

Men trots sin extravaganta livsstil har han hållit sig undan strålkastarljuset och få vet vem han är, skriver Di.

”[Han] är en verklig doldis i svenskt näringsliv. Han finns inte på bild någonstans, annat än i fastighetsbolaget Stendörrens årsredovisning 2014”, skriver tidningen.

ANNONS
ANNONS

Officiellt är Mikael Andersson utflyttad till Monaco sedan 2001 och på papperet har han ingen yrkesroll i varken Kvaletina eller något annat bolag. Dagens Industri har sökt vd Knut Pousette utan framgång.