Donald Trumps skattedeklarationer har varit ett hett ämne under hela valkampanjen och trots att han flyttat in i Vita huset har hans inbetalningar hemlighållits. Något som bryter mot den amerikanska traditionen att presidentkandidater bör visa upp deklarationen.

ANNONS

Men på natten mot onsdagen svensk tid kunde amerikanska nyhetskanalen MSNBC avslöja att man kommit över ”The Donalds” skatteinbetalningar för deklarationsåret 2005. Krishantering drog igång direkt och Vita huset valde att förekomma, och därmed bekräfta, nyhetskanalens uppgifter med en egen publicering.

Enligt Vita huset, och dokumenten som nu finns publicerade i sin helhet på MSNBC, framgår det att Donald Trump tjänade 150 miljoner dollar, 1,4 miljarder kronor, år 2005 och betalade 38 miljoner dollar, motsvarande cirka 360 miljoner kronor, i skatt. I underlaget framgår också att Trump gjort avskrivningar på 100 miljoner kronor. Det för att ”undvika federal skatt”, menar Dagens Industri.

I ett uttalande försvarade Vita huset den inbetalade skatten med att Trump har haft ett ansvar gentemot sig själv, sin personal och sin familj att ”inte betala mer skatt än lagen krävde”. Man passade även på att medierna en rejäl känga.

”Det är olagligt att stjäla och publicera en deklaration. De oärliga medierna kan fortsätta att föra upp det här på agendan, medan presidenten fokuserar på skattereformer som kommer att gynna alla medborgare”, säger en talesperson.

ANNONS
ANNONS

Värt att nämna är att den skatt Trump faktiskt betalade är en skatt som han nu försöker skrota. Enligt Dagens Industri skulle han närma sig en nolltaxering om politiken han nu försöker driva, skulle gå igenom.