Aldrig tidigare har Socialdemokraterna haft så lågt väljarstöd så tätt inpå valet. Kan bli en rysare för Löfvens parti i valspurten, spår proffs.

Det är mindre än fem månader kvar till valet och SVT/Novus väljarbarometer visar på ett alarmerande läge för Socialdemokraterna. Partiet har tappat 2,6 procentenheter sedan december – en statistiskt säkerställd nedgång – och detta är ”ett tecken på att väljarna inte har förtroende för regeringens förmåga att lösa de stora samhällsproblemen”, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT Nyheter, som konstaterar att väljarna rör sig förhållandevis måttligt just nu och att det är ”väldigt jämnt mellan blocken”.

”Den här siffran på knappt 27 procent är dåliga nyheter för Socialdemokraterna. Vi vet ju att Socialdemokraterna brukar göra dåliga valkampanjer resultatmässigt, där de nästan alltid brukar tappa i väljarstöd. Så om man inte får ett kraftigt uppsving i opinionen under våren så ser det ganska mörkt ut”, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap, till SVT Nyheter.

”Opinionsmätningar kommer och går. Jag ser till att förverkliga vår politik och vi går till val med stärkt självförtroende med den riktning som vi nu har stakat ut inför väljarna”, säger Stefan Löfven.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson tror dock att årets valrörelse kan ”utvecklas till en rysare för Socialdemokraterna”.

Han pekar på att partiet brukar förlora väljare i valspurten och dagens opinionssiffra, ställt i relation till det, ”kan uppfattas som extra alarmistiskt”.

S får 26,9 procents stöd i mätningen medan MP landar precis på riksdagsspärren, 4,0 procent.

Vänsterpartiet får 8,1 procent.

ANNONS
ANNONS

I övrigt skulle väljarna, enligt Novus-barometern, rösta så här i dag:

Moderaterna: 22,1 procent
Centern: 9,2
Liberalerna: 5,0
KD: 3,5

Sverigedemokraterna: 18,2