Nu är det annat ljud i skällan än i våras. I dag väntas finansministerns nya prognos – och trycket ökar på Magdalena Andersson.

I dag samlas ministrarna i regeringen i Harpsund, rapporterar TT, och finansminister Magdalena Andersson (S) väntas då presentera sämre prognossiffror än de hon offentliggjorde i april, enligt nyhetsbyrån.

Dock handlar det om ”en normal avmattning” utifrån Konjunkturinstitutets senaste prognos, menar finansdepartementet. Men i KI:s prognos talades det samtidigt om ”en oväntat snabb inbromsning av högkonjunkturen”, och även Magdalena Andersson uppges se ökade risker för att ekonomin tappar fart snabbare än vad som tidigare beräknats, framför allt kommer hoten från handelskriget mellan USA och Kina och ett avtalslöst brexit.

”Konjunkturinstitutet (KI) och även andra bedömare räknar med att statsbudgeten för 2020 innehålla ofinansierade reformer på omkring 20 miljarder kronor. Detta innebär, enligt KI, en neutral finanspolitik”, skriver TT i artikeln som bland annat publicerar på SvD Näringsliv på nätet.

Finansminister Andersson har inte för avsikt att göra några stora satsningar för att stimulera ekonomin, bedömningen är att det behovet inte finns då det inte rör sig om en tvärnit. De förslag som kan bli aktuella kommer heller inte att presenteras i dag utan läggs fram i samband med regeringens budgetproposition i riksdagen den 18 september, enligt TT.

ANNONS
ANNONS

Dagens Industri (obs, inloggning krävs) skriver att trycket ökar på Magdalena Andersson på en ”mer offensiv ekonomisk politik”. Bland annat menar Swedbank att det finns reformutrymmen på uppemot 70 miljarder kronor då det heter att Sverige måste stå rustat för sämre tider.

LO kräver samtidigt, enligt Di, ”massiva tillskott till kommunerna”.

Tidningen skriver också, med hänvisning till en färsk konjunkturrapport från Handelsbanken, att tillväxten i svensk ekonomi väntas halveras 2020. Och nolltillväxt uppges hota Sverige om handelskonflikten mellan USA och Kina bli fullskalig.

”Det lägger en våt filt av osäkerhet över utvecklingen”, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.