Franska tidningen Le Monde erbjuder från och med februari sina användare tjänsten, som dragits igång av en av tidningens journalister.

annons
annons

Samuel Laurent fick idén efter terrorattackerna i Paris i november 2015, rapporterar Kulturnytt i P1 i Sveriges Radio.

”Vi såg att många rykten och konspirationsteorier spreds online och vi kunde inte avslöja allt och vi kände att det här var ett återkommande problem för oss”, säger han, enligt artikeln där det framgår att en databas, Decodex som den heter, hjälper till att kontrollera nyhetssajternas äkthet.

I databasen finns runt 600 nyhetssajter som Le Mondes faktagranskande enhet, Les Découders, bedömt som icke pålitliga. Användare skriver in sajtens url i databasen och sedan visar det sig om det blir träff. Sajterna klassificeras utifrån en femgradig skala som bland annat omfattar konspirationsteorier, osaklighet eller genomgående falska.

Föga överraskande har Le Mondes initiativ väckt kritik, bland annat har högerpopulistiska bloggar framfört censuranklagelser men enligt initiativtagaren, journalisten Samuel Laurent, granskar teamet bakom databasen endast sanningshalten i de påståenden som förs fram; om det som kablas ut är fakta eller fejk. Man hävdar att ingen granskning görs av de politiska ståndpunkterna.

MISSA INTE: Spådom: Boom för kvalitetsjournalistik [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Fejkad nyhet blev verklighet – ett år senare [DagensPS.se] >