Med 19,2 procents av opinionen bakom sig har Sverigedemokraternas sprungit förbi Moderaterna, som backar 1,1 procentenheter till 18 procent i SVT/Novus senaste väljarbarometer.

”Det här betyder naturligtvis oerhört mycket för oss. Om vi vill ha reell makt så måste vi bli så pass stora att vi kan ta för oss ordentligt. Och om vi blir andra största parti, eller kanske till och med största parti, så blir det förstås svårare för de andra partierna att utelämna oss och ställa oss vid sidan av, säger Richard Jomshof, partisekreterare för SD, till SVT Nyheter.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé är inte lika munter:

”Vi moderater är inte alls nöjda med de här siffrorna. Vi måste nu visa svenska folket att vi är det bästa alternativet om man vill få en politisk förändring i Sverige”, är hans kommentar.

Sverigedemokraterna ökar 0,7 procentenheter, lika mycket som Centern – en annan vinnare – som får 12,2 procent i SVT/Novus-mätningen.

Även kristdemokraterna och Miljöpartiet ökar, båda med 0,1 procentenheter till 3,2 procent respektive 4,6 procent.

Liberalerna hamnar på 5,9 procent, upp 0,6 procentenheter medan Vänsterpartiet backar med 0,7 procentenheter till 7,1 procent.

Socialdemokraterna är fortfarande riksdagens största parti med 26,7 procents väljarstöd, men partiet backar 0,4 procentenheter sedan förra mätningen.

ANNONS
ANNONS

Allvarligast är emellertid läget för Moderaterna alltså och SVT:s politiske kommentator Mats Knutson skriver att ”Moderatledaren Anna Kinberg lever farligt”.

Så här kommenterar M-ledaren det dramatiska tappet i Dagens Nyheter och det faktum att partiet nu är mindre än SD:

”Det är klart att det känns. Det är klart att det är roligare när det går bra än när det är tuffare tider, och vi har en tuff period nu”.

Hon står för sitt utspel, säger hon, om att alliansen borde inleda samtal med Sverigedemokraterna som vilket parti som helst.

”Men det är alltid lätt att vara efterklok”, säger Kinberg Batra till DN.

MISSA INTE: Nytt ras för Moderaterna – präglas av ”ängslighet” [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Åkessons tuffa krav på Kinberg Batra [DagensPS.se] >