Dagens ledarkoll handlar om politik och ekonomi på internationell toppnivå, om det svåra politiska läget i Sverige och hur demokratins förutsättningar egentligen ser ut.

ANNONS

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Politik och ekonomi

Dagens Industri skriver om det höga tonläget mellan USA och Kina, inte minst när det gäller affärer på hög nivå: ”Det finns ibland säkerhetsskäl att stoppa en affär. Men utöver de uppenbara fallen är det bästa skyddet att bli vassare, och förbättra sin säkerhet. Systemet med underleverantörer har ökat specialiseringen och därmed höjt kvaliteten och spetsen i industrin. Det har gynnat alla länder. Det vore ett stort bakslag att inte välja partner efter kompetens utan politisk hemvist.”

Dags för M och S?

Minns vi ens valrörelsen som föregick kaoset vi lever nu? Expressen sammanfattar sina förhoppningar i en enda mening i dagens ledare: ”I en tid som kräver handling skulle en reforminriktad regering med Socialdemokraterna och Moderaterna få saker och ting gjorda.”

Borås Tidning: ”Totalt kaos”

I går kom beskedet att dagens omröstning om Brexit i Storbritannien ställts in.           Borås-Tidning skriver: ”Måndagens besked från London är … totalt kaos. Brexit riskerar att skada parlamentarismen i Storbritannien på ett sätt som ingen annan politisk konflikt har gjort.”

C + S är inte alltid sant

Dagens Nyheter skriver om den långa historien av stökiga relationer mellan Centern och Socialdemokraterna: ”I fyra år har Stefan Löfven haft ögonen på Centern och Annie Lööf. Var kommer denna vurm ifrån? Den hade varit lättare att förstå om det vore på Olof Johanssons tid. Dagens Centerparti är så väsensskilt från Socialdemokraterna.”

ANNONS
ANNONS

Dagens Snackis:

Är det verkligen ett uttryck för demokrati när politiska partier med allt de har och till vilket pris som helst vill förhindra folk från att få en andra chans i ett omval?