Dagens ledarkoll handlar om OS, en havererad socialdemokrati och det fortsatta kaoset i svensk politik.

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Totalt socialdemokratiskt haveri

DI skriver om Socialdemokraternas katastrofala val ute i landet: ”Det är en tillbakagång utan motstycke för S. I landsting efter landsting, region efter region, får partiet lämna makten. Inte ens i Stockholms läns landsting går partiet framåt; där har Socialdemokraterna drivit en stenhård kampanj mot alliansstyret framför allt i ljuset av Nya Karolinska sjukhuset, en fråga som har fått negativ uppmärksamhet.”

DN: ”OS i Sverige stinker avlopp”

DN skriver att ett OS i Sverige är en rätt dålig tanke: ”Politikerna säger nej. Stockholmarna säger nej. Riskerna för skattebetalarna är betydande. Ändå fortsätter Sveriges olympiska kommitté att driva ansökan till OS 2026. Det är inte klokt.”

Det tyska exemplet

Mitt i det svenska politiska kaoset skriver GP om hur det fungerar i Tyskland: ”Det tyska exemplet kan vara nyttigt att ta del av även för svenska politiker. Det är svårt att gå i opposition mot en regering man själv sitter i. En storkoalition tappar i stöd om det inte finns ett akut yttre hot eller svåra specifika samhällsproblem som en handlingskraftig regering kan avvärja.”

Vem kan man lita på?

Man uppskattar ju ledare som avslutas med en fråga. NSD ställer den:  ”Borgerliga väljare, som inte vill släppa in SD i de politiska finrummen, har uppskattat Lööfs försvar av de liberala principerna. Därför är det svårt att se hur SD-spåret ska kunna lyckas för Kristersson. En sådan lösning skulle vara fullkomligt förödande för förtroendet för både L och C för lång tid framöver. Vem skulle kunna lita på de liberala partierna efter något sådant?”

ANNONS
ANNONS

Dagens Snackis:

Den som fattat upplägget för nya fotbollsturneringen UEFA Nations League räcker upp en hand.