I debattartikeln på ETC, författad av Yasmine Larsson, ordförande i Republikanska föreningen, som är motståndare till monarkin, var kungens kalender över aktiviteter tom 220 dagar under fjolåret.

När hovet enligt debattören påstår att kungen arbetar från klockan 07 på morgonen till midnatt är det bara nys, enligt Yasmine Larsson, som kikat närmare på statschefens aktiviteter och konstaterar att han endast var upptagen med ”jobb” under 145 dagar förra året.

Resten av tiden gjorde kungen ”ingenting”, menar hon.

”Ännu mer fascinerande är att bara en femtedel, drygt 50 aktiviteter, hör ihop med statschefssysslan i traditionell bemärkelse: konseljer, utrikesnämnden, statsbesök och audienser.”

De flesta så kallade aktiviteterna som sysselsatte kungen var en kraftig överdrift på begreppet arbete, menar debattören.

”Luncher, middagar, konserter, gudstjänster, fotbollsmatcher – och då handlar det inte ens om tillfällen då kungen behöver göra ett framträdande, bara sitta och lyssna på prästen eller titta på bollen. För de allra flesta människor är detta knappast att jobba.”

ANNONS
ANNONS

När hovet beskriver vad kungen gör snålas det inte med mängden aktiviteter, tvärt om kryddas det generöst, enligt Yasmine Larsson, som alltså vill skrota monarkin i Sverige och anser att kungafamiljen är privilegierad.

”När kungen besökte sommar-OS i Rio i sex dagar, räknades det som sex aktiviteter. Och eftersom drottningen var med så blir det tolv pinnar i den totala sammanräkningen. Det som på normal svenska hade beskrivits som ett besök i Rio, blir alltså tolv aktiviteter i hovets kalender.”

Under 2016 hade kungen dessutom, enligt debattinlägget på ETC, ”bara 17 utrikesaktiviteter, vilket utgör sju procent av de totala aktiviteterna”.

Det sägs att kungen är viktig för att han gör bra reklam för Sverige, men enligt Yasmine Larsson är kungen mestadels hemma och inte särskilt benägen att ge sig ut i världen på resande fot.

”77 procent av alla aktiviteter äger rum i Stockholm. Och vid hela 50 procent av aktiviteterna lämnar kungen inte ens Stockholms slott.”