I ett första uttalande, som bland annat refereras av SVT Nyheter, konstaterar M-ledaren Anna Kinberg Batra alltså att läget just nu är allvarligt efter den blytunga SCB-mätningen, som DagensPS i dag berättade om och som visar att Moderaterna nu blivit omsprungna av Sverigedemokraterna.

Kinberg Batra inser att ”utvecklingen måste vända”, skriver hon på Instagram.

”Vi måste vara ödmjuka inför att svenska folket inte känner tillräckligt förtroende för Moderaterna”, kommenterar Anna Kinberg Batra partiets ras på Instagram.

Men trots M:s katastrofsiffra drar långtifrån alla bedömare slutsatsen att Moderaterna byter ut sin partiledare – trots växande krav i partileden.

Statsvetaren Jenny Madestam tvivlar på att M petar AKB bara ett år före valet. Hon menar att det är för riskabelt, säger hon till SVT.

”Man får inte förminska aspekten att hon är den första kvinnliga partiledaren”, betonar också Jenny Madestam.

I SCB:s stora partiundersökning, som alltså presenterades klockan 09.30 i dag, har Moderaterna endast 18,1 procents väljarstöd och är därmed mindre än SD – för första gången – i denna stora mätning.

SD får 18,4 procent och ökar med 0,9 procentenheter jämfört med november i mätningen, där 9.000 personer deltagit.

ANNONS
ANNONS

”Vi tar väljare från samtliga partier förutom möjligen Centerpartiet. Det här visar att allt fler väljare ser oss som det enda alternativet”, kommenterar riksdagsledamoten Richard Jomshof (SD) siffrorna för SVT.

Enligt Aftonbladet är stödet för M nu på samma låga nivå som när Bo Lundgren lämnade partiledarposten. Ändå deklarerar Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé att Anna Kinberg Batra sitter kvar.

”Vi är inne i ett tufft läge. Vi skan nu se till att vända detta. Jag tror det handlar om större tydlighet om vad M står för”, säger Tobé till Ekot.

Domen från Expressens politiska kommentator K-G Bergström är emellertid hård över Kinberg Batra. Han konstaterar att hennes situation är ”utomordentligt allvarlig” och han kan inte se hur hon ska kunna lyfta partiet till förra valresultatet.

”Hon har misslyckats som alliansledare. Hon har inte lyckats hålla ihop alliansen utan har i stället bidragit till ökad splittring och till att fler väljare har gått till Centern”, säger K-G Bergström till tidningen.

MISSA INTE: Just nu: Dolkstöten för Kinberg Batra [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Gigantiskt M-ras: ”Slår ned som en bomb” [DagensPS.se] >