Det skriver Expressens politiske kommentator med anledning av M-toppens klavertramp.

Tobé har köpt vin och resor hos SJ på riksdagens tjänstekort – både till sig själv och ”en närstående person”.

K-G Bergström konstaterar att det redan blåser hårda vindar mot M-ledningen. Först ut var partiledaren Anna Kinberg Batra med sin flirt till Sverigedemokraterna, vilket fått partiet att rasa i opinionsmätningarna och hela 6-7 procent sedan valet.

”En olycka kommer sällan ensam”, skriver Expressen-kolumnisten nu apropå den aktuella Tobé-affären och att både partiledaren och hennes närmaste medarbetare, partisekreteraren, gjort bort sig.

”Partisekreteraren har suttit i riksdagen sen 2006. Han har alltså haft många år på sig att lära sig riksdagens regler för tjänsteresor och hur bonuspoängen från dem får användas och framför allt inte användas.”

ANNONS
ANNONS

K-G Bergström anser att Tobés oaktsamhet inte kan ursäktas, även om han i efterhand på alla sätt försökt korrigera sitt fel.

Det hjälper heller inte att Anna Kinberg Batra sagt att det inträffade är ”olämpligt ”. Hon har också – föga oväntat – uttryckt att hon har fortsatt förtroende för sin partisekretare.

”Om raset fortsätter under våren borde det vara närmast ofrånkomligt med något offer i partitoppen. Det rimligaste borde vara att partiledaren får gå. Men politiken är inte alltid logisk. Om inte partiet känner sig berett att peta Kinberg Batra före valet så kan det inte uteslutas att Tobé offras i stället. Det är lite grand av partisekreterarens otacksamma roll att ibland klä skott för partiledarens misstag”, skriver K-G Bergström.

MISSA INTE: M-topp gör en Mona Sahlin [DagensPS.se] >