Dagens PS

Fortsatt medlemstapp i LO –  9000 färre i år

LO har i slutet av året 1 224.000 medlemmar. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 30 dec. 2019Publicerad: 30 dec. 2019

LO har under de senaste åren brottats med minskande medlemsantal. I år är inget undantag. Ekot rapporterar att fackförbundet har förlorat runt 9000 medlemmar under 2019. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tappet fram till sista november var 8 550 medlemmar, vilket är en minskning på ungefär 0,7 procent. Sammanställningen är gjord av Ekot. Jonas Ivman, ombudsman på LO, förklarar att facken måste förbättra sitt arbete för att få medlemmar att stanna:

“Uppenbart så gör vi inte ett tillräckligt bra jobb, att folk tycker att vi är irrelevanta. Det finns också en utveckling i hela världen att organisationsgraden minskar”, säger han till Ekot.

Det stadiga mönstret sedan mitten av 1990-talet har för LO varit ett minskande medlemsantal, med undantag för något år. IF Metall är det fackförbund som förlorat fest medlemmar; deras medlemsantal är ungefär 4000 personer färre än det var vid starten.

Jonas Ivman menar även att LO måste nå ut till anställda som inte har fasta anställningar:

“Där folk lämnar förbunden är det en ganska stor majoritet som har otrygga anställningar. Det är ett bekymmer för oss hur vi ska bli bättre på att vara närvarande och visa att vi är relevanta också för sådana målgrupper”, säger han.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS