Sveriges huvudstad backar sju platser på GFCI:s (The global financial centres index) lista över världens finanscentrum, som fortsatt toppas av London – trots Brexit – med New York tvåa och Singapore trea, rapporterar Svenska Dagbladet.

Enligt Stockholms handelskammare bär regeringen stor skuld i att Stockholm faller tungt på listan.

”Vi borde egentligen klättra då Stockholm är en magnet för investeringar i finansiell teknik men i stället förlorar vi mark till städer som Paris och Amsterdam”, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom vid Stockholms handelskammare, till SvD.

Han tror att roten till det onda är finansministerns aviserade bankskatt, som Dagens PS.se berättat om och som enligt Bankföreningen hotar att leda till massuppsägningar inom sektorn.

”Det är mycket som tyder på att det är regeringens planer på en aggressiv skatt på finansiell verksamhet som spökar”, fortsätter han men får mothugg av LO-ekonomen Torbjörn Hållö.

Torbjörn Hållö är en av personerna bakom utredningen där en extra arbetsgivaravgift – en finansskatt – på 15 procent föreslås för finanssektorn. Han säger till tidningen att fler länder kommer att följa exemplen med en extra skatt för bankerna.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: 100 000 jobb hotas i finanscentrum [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Panik i storbanker – 10 miljarder ryker [Dagens PS] >