”Det är snyggt, sant och kaxigt”, skriver Birro, som gluttat i The Washington Post.

Inte alls ”samma gamla höger.”

Med anledning av en debattartikel i Aftonbladet, där försvarsminister Peter Hultqvist anklagar Moderaterna för att vara ”samma gamla höger”, skriver Widar Andersson i Folkbladet: ” ’Samma gamla höger’ är en slapp och tankeslö attityd till såväl Fredrik Reinfeldts som Ulf Kristerssons moderater. Vare sig Fredrik Reinfeldts nya moderater eller dagens ’lika för alla moderater’ är och var några utpräglade högerpartier av det förment folkfarliga slaget som ordvalet ’gamla höger’ indikerar. Samma gamla höger är ungefär lika missvisande och dödfött som att skälla Socialdemokraterna för att vara ’samma gamla vänster som de alltid varit’. Identitetspolitiska argument av det slaget frälser knappt någon och tänder ännu färre.”

Sverige behöver mer arbetskraftsinvandring

Både näringsliv och välfärd ”skriker efter folk” enligt Dagens Nyheter. Deras svar på denna efterfråga är att Sverige behöver fler arbetskraftsinvandrare: ”Näringslivet skriker efter folk. Stockholms Handelskammare rapporterade på onsdagen att högkonjunkturen nu verkar vara över i huvudstaden. Bristen på arbetskraft sägs vara en flaskhals. Sverige behöver många fler, inte färre, arbetskraftsinvandrare. Målet borde vara att minska regelkrånglet för individer och arbetsgivare som har hittat varandra.”

Rymden fascinerar alla

Visste ni att Sverige faktiskt plockat fram en nationell strategi för rymden? Det är första gången som Sverige skapat en sådan strategi och den visar att vi har en relativt god möjlighet att utveckla forskning och annat som rör rymden.

NSD skriver om strategin och vår fascination för rymden på ledarplats: ”Faktum är att lilla Sverige är ett av bara tio länder i världen som har förmåga att skjuta upp satelliter. Sedan länge spelar rymdbasen Esrange i Kiruna en central roll i det arbetet. Där finns både erfarenhet och massor av kompetens.Med hjälp av teknik i rymden kan vi se vår egen påverkan på jorden, bättre förutspå väder och kommunicera enklare och snabbare med varandra. Rymdpolitiken är en viktig och spännande framtidsfråga men på ett helt annat sätt än den unge Han Solos galaktiska äventyr.”

ANNONS
ANNONS

Vem bryr sig om världen i Sverige?

Det är anmärkningsvärt få utblickar i det politiska samtalet. Förr, under Olof Palmes tid, var Sverige en del av världen och tvärtom. I dag är det knappt någon politiker som någon gång diskuterar världen offentligt. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson gjorde ett försök under onsdagen, då han talade om partiets Europapolitik. Dagens Industri var där och lyssnade: ”Talet innehöll också en del lovande besked. Bland annat presenterade Kristersson sex områden där partiet vill att EU ska göra mer. Det gäller fred och säkerhet, miljö och klimat, frihandel och konkurrenskraft, forskning, lag och ordning samt migrationspolitiken.”

Demokrater bryr sig om mer än Trump

”Demokratin dör i mörker” har The Washington Post som elegant programförklaring under sin titel. Det är snyggt, sant och kaxigt. I dag skriver tidningen bland annat om att ryktet om att demokraterna är helt fixerade vid president Donald Trump inte är sant: ”Democrats, it’s often said, are so obsessed with President Trump and the Russia scandal that they talk of nothing else. But anyone who spent Tuesday listening to a regiment of potential 2020 Democratic presidential candidates present their case at the liberal Center for American Progress’s Ideas Conference can testify that this is simply untrue.”

Dagens Snackis: 

Norges nationaldag i dag. Ett av världens rikaste länder som vågar vara stolta över sin historia, lever i sin nutid och därför vågar tro på framtiden. Ett land att lära mycket av. Om nu inte Sverige varit så förtvivlat självupptaget.