Det skriver K-G Bergström på Expressen och konstaterar att det är C-ledaren Annie Lööfs ”förtjänst eller fel”.

Moderatledaren Ulf Kristersson fick som väntat nej till att bli statsminister i riksdagens omröstning i dag då både C och L röstade ned sin allianskompis.

För S-ledaren Stefan Löfven innebär det här, enligt K-G Bergström, politisk expert på Expressen, en stor framgång.

”Nu borde manegen vara krattad för honom som ny riktig statsminister”, skriver han och slår fast att jobbet blivit enklare för talmannen, eftersom ett regeringsalternativ nu försvunnit och bara två återstår. Åtminstone som är rimliga, menar han.

ANNONS
ANNONS

K-G Bergström anser att Annie Lööf (C) först bör släppas fram och göra en sondering, något annat än ett misslyckande är emellertid inte att vänta, enligt politikproffset, då Moderaternas ledare Ulf Kristersson inte vill sitta i en alliansregering med MP, som Annie Lööf och Jan Björklund (L) hoppas på.

MP tycks också vara ointresserat av att regera med allianspartierna.

”Då återstår sannolikt bara två alternativ: fortsatt Stefan Löfven-regering eller extraval. Det senare är föga troligt. Varken väljare eller majoriteten av partierna vill ha ett sånt”, förklarar K-G Bergström, som också konstaterar att C-ledaren Annie Lööf gav ett ”uppseendeväckande besked” i SVT:s Aktuellt i går, tisdag, då hon sa att hon inte utesluter att släppa fram en regering ledd av Stefan Löfven (S).

”Jag stänger inga dörrar”, sa Lööf, dom därmed gjort en u-sväng i frågan.