SD-ledaren talar ut om hot och hat, om utbrändheten och om kampanjen inför kommande val.

”Ja, det har jag tänkt många gånger. När jag var sjukskriven var det lite upp och ner. Då funderade jag på om det var värt det. Men jag har aldrig på allvar landat i att jag inte vill, även om jag någon gång i livet vill göra något annat.”

Så svarar Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, i en stor intervju med Expressen på fredagen på frågan om han har övervägt att ”skita i allt” och lämna posten som partiets ordförande. Han berättar att han, framför allt efter valrörelsen 2014 då han gick in i väggen, funderat mycket på den press han stått under som partiets i dag 12-åriga ledare. Förutom det hat och de hot han får från meningsmotståndare finns också inre och yttre påtryckningar om förväntningar på honom. Både från partiet, från media och familjen, berättar han.

”Kan man inte hitta en balans där, vilket är svårt i en valkampanj, då är det svårt.”

Men än har han inga planer på att kasta in handduken. Partiet genomför nu en omfattande uppstädning i partileden inför valet 2018. För även om SD backat i opinionsmätningarna under höstmånaderna ligger man trots det nästan dubbelt så bra till just nu, jämfört med valet 2014 när man gick från 5,70 till 12,86 procent av rösterna. Det medför risken för en upprepning av de skandaler som följde förra valsuccén eftersom man får in fler oerfarna politiker i partiet.

ANNONS
ANNONS

Sverigedemokraterna jobbar man nu hårt med att utbilda och stötta partiet på gräsrotsnivå runt om i landet, berättar Jimmie Åkesson.

”Vi kan så klart inte ha hundra procent koll på vilka alla är /…/ Men vi har byggt en stabilare organisation nu och klarar en dubblering i nästan alla kommuner.”

Läs hela Expressen-intervjun med Jimmie Åkesson via länken nedan.

URSPRUNGSKÄLLA: Åkesson övervägde att lämna som partiledare [Expressen] >