Shortcut Labs är startupen bakom produkten ”Flic” – en knapp som kan monteras var som helst, och göra vad som helst. Nu ska företaget lansera nästa version via crowdfunding.

”Flic” är en liten knapp som kan sättas var som helst, och programmeras att kontrollera en stor mängd prylar.

”Vanligaste användningen är en lamp- eller musikknapp, eller ett trygghetslarm”, förklarar vd Joacim Westlund Prändel i en intervju med Di Digital.

Shortcut Labs grundades 2013 av Joacim Westlund Prändel och Amir Sharifat, och första produkten lanserades 2015. Produkten och bolaget lyfte aldrig – men räddningen blev företagsmarknaden. I ett samarbete med Bosch säljs knappen Flic nu som trygghetslarm, enligt artikeln.

ANNONS
ANNONS

Från början behövde man en app för att koppla upp knappen, men för ett par år sedan introducerades en sorts hub via en annan crowdfunding-kampanj, enligt artikeln. Tanken var att produkten ska kontrollera alla Flic-knappar man har i huset och det fungerade bra, men Shortcut Labs drabbades av ännu ett bakslag: bolaget som levererade chip till hubben gick i konkurs fick man bygga om hela produkten igen. I samma veva blev bolaget stämda av ”patenttroll” i USA, men klarade av även den utmaningen, skriver Di Digital.

Omsättningen ökade från 13 till 18 miljoner räkenskapsåret, och snart ska Shortcut Labs lansera Flic 2 och en hub med längre räckvidd genom en kampanj på crowdfundingsajten Kickstarter, enligt artikeln. De nya knapparna kostar 160 kronor styck om man stödjer kampanjen, annars är butikspriset 330 kronor vid lanseringen i höst.