Allt fler företagare drabbas av kriminalitet. Samtidigt som verksamheterna satsar större summor på säkerhet är det allt färre som anmäler brotten.

”Mängdbrotten mot företagare är akut.”

Det säger Pontus Lindström, näringspolitisk expert på Företagarna till Di.

Känner sig otrygga

Åtta av tio företagare lägger mer pengar på brottsförebyggande åtgärder, en ökning med tio procentenheter sedan 2017. Det visar en rapport från Företagarna, som också säger att allt fler faktiskt utsätts för brott: 36 procent, upp med sex procent.

Över hälften av de tillfrågade känner sig otrygga, till följd av låg polisnärvaro.

”Vid sidan av coronakrisen pågår en annan kris i form av brott mot företagare som samhället och polisen sällan har resurser att prioritera”, säger Pontus Lindström.

Det handlar ofta om brott som inbrott, trakasserier mot butiksanställda och bedrägerier.

Inte värt att anmäla 

Statistiken talar sitt tydliga språk. Andelen företagare som avstod från att anmäla ökade under samma tidsperiod från 42 procent till 65 procent. Samtidigt minskade andelen av de som anmälde brott, från 57 procent till 32 procent.

Många tycker, enligt Pontus Lindström, inte längre att det är värt att anmäla brotten, där förundersökningarna ändå bara läggs ner.

”Då ger man upp till slut”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Dalande förtroende 

Samtidigt som företagens säkerhetsnotor skenar så dalar förtroendet för rättsväsendet.

Till sist är säkerheten statens och polisens ansvar, menar Pontus Lindström.

”Företag ska inte behöva köpa in privata väktartjänster och andra dyra säkerhetslösningar. Det är pengar som skulle kunna läggas på att utveckla verksamheten i stället”, klargör han.

Läs mer: Di: Brottsligheten kostar 100 miljarder