Regeringen har inte mandat att stoppa Telias köp av Bonnier Broadcasting.

annons
annons

Det här rapporterar TT och bakgrunden är att Telias styrelse helt avgör frågan. Där är storägaren svenska staten inte representerad, meddelar departementsrådet Anna Magnusson.

Telia har som Dagens PS tidigare berättat planer på att köpa Bonnier Broadcasting med TV4, Cmore och finländska MTV.

Telias styrelse beslutar alltså på egen hand om det blir en affär – ägaren staten kan enlitt uppgift inte påverka beslutet.

”Ägarsamordningen, som innebär att styrelsen ska samordna sin syn med ägaren inför särskilt viktiga avgöranden, är inte praktisk möjlig att tillämpa för börsnoterade bolag som Telia Company och är heller inte förenlig med de informationsgivningsregler som gäller för börsnoterade bolag”, skriver Anna Magnusson, chef för näringsdepartementets enhet för bolag med statligt ägande, i ett mejl till TT, som däremot uppger att affären kan stöta på patrull i den väntande och utdragna konkurrensprövningen.

ANNONS
ANNONS

Kritiker till köpet anser att det ökar maktkoncentrationen i mediesektorn och att staten får för stort inflytande över svenska medier. En av kritikerna är den tidigare TV4-chefen, medieprofilen Jan Scherman.