Även det svenska klädmärket Peak Performance har dragits in i bomullskonflikten i kinesiska Xinjiang. Den kinesiska ägaren lämnar branschorganisationen Better Cotton Alliance för att kunna köpa bomull från provinsen. Samtidigt vidhåller Peak Performance att företaget inte tillåter någon form av tvångsarbete.

ANNONS

Det är inte bara H&M som beslutat att sluta köpa bomull från Xinjiang – efter rapporter om förtryck mot muslimska uigurer.

Även Peak Performance säger sig ha höga hållbarhetskrav på bland annat bomull.

Vill köpa kritiserad bomull

Samtidigt beslutade nyligen den kinesiska ägaren Anta Sports, som även äger finska sportjätten Amer Sports där Peak Performance ingår, att lämna branschorganisationen Better Cotton Alliance. Detta, enligt branschnyhetsorganet Eco­textile, för att Anta Sports ska kunna köpa den kritiserade bom­ullen från Xinjiang.

Frågan är känslig och Peak Performance vill inte inte intervjuas av Di, men säger i ett mejl att man följer ägarens beslut i produktionsfrågor.

Nått hållbarhetsmål

Hittills är ingen av bomullen från Xinjiang, och företaget har tidigare nått målet om hållbar bomullsproduktion i plaggen.

”Peak Performance tolererar inte någon form av tvångsarbete, oavsett var i världen. Denna fråga är tydligt reglerad i Amer Sports Etiska Policy, som är baserad på internationella, sociala och etiska standarder, däribland FN:s internationella arbetsorganisation (ILO) samt FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter”, skriver Peak Performance till Di. 

Locket på

Inte heller Amer Sports vill ställa upp på intervju, och Peak Performance vill vidare inte svara på om de kommer sälja bomull från regionen om ett sådant beslut kommer från ägaren.

ANNONS
ANNONS

”Vi kan tyvärr inte säga mer än vad som står i mejlet”, säger en talesperson för Peak Performance.

Läs mer: H&M:s vd duckar Kina-frågor