Förslagen på nya handelsplatsbegränsningar kan drabba handlare hårt. ”Med det här kommer vi att tappa mer än 50 procent av vår vanliga omsättning”, säger Gekås vd Patrik Levin.

På lördag väntas de nya restriktionerna träda i kraft. Maxtak på 500 personer och att kunder bör handla ensamma.

Hårt slag för Gekås

För det enorma varuhuset Gekås i Ullared, som har 45 000 kvadratmeter yta, innebär det att de får släppa in lika många kunder som butiker som har nio gånger mindre yta.

En ekvation som vd Patrik Levin har svårt att greppa.

”Man kan fundera på varför jag som varuhusinnehavare ska behöva erbjuda 100 kva­dratmeter yta per kund när mindre handlare kan komma undan med tio kvadratmeter”, säger han till Di och konstaterar att kunderna kommer välja mindre butiker, där det samtidigt ”är större risk för smittspridning”.

Omsättningen störtdyker

Gekås omsättning har redan störtdykt, med 50 procent i november till december och runt 30 till 40 procent i början av året.

Men nu kommer det bli ännu värre, enligt Patrik Levin.

ANNONS
ANNONS

”Med det här kommer vi att tappa mer än 50 procent av vår vanliga omsättning, mest troligt är det mer än så också. Kapacitetsmässigt kan vi med de nya reglerna inte ta in fler människor – förutsatt att det blir så.”

Han kallar den nya regeln orättvis och säger att Gekås kan erbjuda säker shopping till kunderna.

”Som jag förstår det är det avstånden mellan människor som man vill komma åt, då förstår jag inte varför man väljer att sätta en övre gräns på 500 personer för alla”, säger han och klargör:

”Det för mig är högst ologiskt.”

Läs mer: Nya covid-påbud: Då blir du ensam matgäst

 

ANNONS
ANNONS