400-metersbjässen på 200 000 ton – som blockerat all fartygstrafik genom Suezkanalen i nära en vecka – rapporteras vara loss och uppges röra på sig.

Fartyget Ever Given lastat med containrar ska enligt flera fartygstjänster har kommit loss och uppges flyta igen.

Men det är fortfarande oklart när kanalen öppnar igen, skriver Dagens Nyheter på måndagen med hänvisning till fartygstjänsterna.

BBC uppger att Ever Given tappats på 9 000 ton vatten, ballast i stabiliserande syfte, och fartyget är nu lättare.

”Fartyget måste lyftas på något sätt och tar man hjälp av naturlagarna kommer tidvattnet att vara på topp på måndag morgon. Då finns störst chans att få fartyget att flyta. Så länge det står på sandbankarna kan man inte röra henne, det är som ett berg. Det ser ut som Davids kamp mot Goliat när man ser den lilla grävmaskinen mot det här jättefartyget”, sade Tomas Åström, kris- och beredskapsansvarig på sjö- och luftfartsavdelningen på Transportstyrelsen, till DN inför dagens arbete med att försöka dra loss fartyget, vilket nu alltså uppges ha varit framgångsrikt.

ANNONS
ANNONS

Dagens PS har berättat med hänvisning till CNBC att fraktfartyget Ever Givens grundstötning i Suezkanalen slår hårt mot världsekonomin. Stoppets kostnad är 400 miljoner dollar i timmen, motsvarande nära 3,5 miljarder kronor i timmen.