Den 2 augusti försattes modekoncernen Gotoga i konkurs, var Habit först med att rapportera. Bolaget äger både Whyred och Hope. 

ANNONS

Gotoga var tänkt att bli ett nytt svenskt modeimperium, med dotterbolagen Whyred och Hope i spetsen. Bolaget äger också Cross Sportswear. 

Modebolaget hade storslagna planer när det startades för två år sedan av entreprenörerna Lili Assefa Wolf, PG Nilsson, Andreas Björkman och Claes Ströby. Stjärnkrögaren PG Nilsson är grundaren av Svenska Brasserier och Lilli Assefa Wolf har haft en lång framgångsrik karriär inom PR och är gift med Swedbankchefen Michael Wolf

Motgångar och inre konflikt

Resan har dock kantats av inre konflikter och motgångar. I oktober 2019 uppgav Whyreds vd Kerem Yazgan att bolagets tidigare ledning dolt en rad finansiella problem. “Vi har blivit tagna på sängen över hur dåligt det är”, sade han till Breakit

Redan då hade bolaget skulder på 30 miljoner kronor och fick ansöka om företagsrekonstruktion. Dessutom har medgrundarna varit uppe i en intern tvist som 2020 gick till domstol. 

Oförmåga att betala skulderna

Nu försätts alltså ägarbolaget Gotoga AB i konkurs vid Stockholms tingsrätt. Gotoga ägs i sin tur av Gotoga Holding, som också försatts i konkurs. I konkursansökan framkommer det att bolaget haft svårt att betala sina skulder.

Idag är Andreas Björk den enda som är kvar i Gotogas styrelse. PG Nilsson begärde utträde i januari tidigare i år och Lilli Assefa Wolf lämnade som styrelseledamot i samband med konkursansökan den 2 augusti.  

Ekonomin ansträngd under lång tid

De ekonomiska problemen har pågått under en längre tid. I mars tidigare i år meddelande Lili Assefa Wolf att bolagets ekonomi varit ansträngd och att man gjorde allt man kunde för koncernens överlevnad. 

ANNONS
ANNONS

“Vi kommer att göra allt i vår makt för att göra det och ägarna tar stort ansvar för att stoppa in pengar i verksamheten också. Det är klart att vi ska överleva. Men man måste vara oerhört ödmjuk i den situationen som vi och världen är i”, sade hon då, och syftade till pandemin.

Läs hela artikeln på Breakit.

Läs mer: Ralph Lauren krossar förväntningar i ny rapport – Dagens PS