Krisande lyxbyggaren Oscar Properties kan ha vilselett aktieägarna genom att notera över hundra miljoner på en förhoppning om bygglov.

Det skriver Dagens Industri i ett avslöjande.

Inför extrastämman har bolaget lämnat in en redogörelse över väsentliga rättigheter. Här avslöjas att knappa 120 miljoner kronor i balansräkningen består av en förhoppning om att få bygga på två våningar på projektet Biografen på Övre Östermalm i Stockholm.

Bolaget köpte rätten att exploatera luften ovanpå biografen 2014, för omrking 14 Mkr. Enligt Di har tillgången vandrat genom olika dotterbolag och värderats upp i flera vändor.

Allt tidigare arbete är också upptaget som en skuld till koncernen, vilket i balansräkningen har blåst upp värdet av luften ovanpå huset till totalt 119 Mkr.

ANNONS
ANNONS

Lantmäterimyndigheten stoppade den 24 juni byggplanerna genom att ställa in förrättningen. Beslutet baseras på en långvarig tvist med den bostadsrättsförening som tagit över Biografen. Beslutet är överklagat, men inte avgjort.

På frågan varför det här inte meddelats tidigare svarar Oscar Properties vd Oscar Engelbert:

”Vår bedömning är inte, så här långt i alla fall, att det är en osäker fordran eller en osäker tillgång. Om vi hade känt till att det var [inställt] hade vi gått ut med det.”

Oscar Properties revisor, Ingemar Rindstig på EY, är enligt Di under utredning av revisorsinspektionen för hur projektet värderas i årsredovisningen.

”Det är ett ärende som vi har för avsikt att avgöra i år”, säger Philip Lagerling, jurist på inspektionen, till tidningen.