Det är ett bolag som har sin bas i Skövde och succén överträffar det mesta, nära en halv miljard kronor blev intäkterna på bara två månader.

Det är spelstudion Iron Gate, som bland annat ligger bakom vikingaspelet Valheim, som enligt Dagens Nyheter drog in 466 miljoner kronor rekordsnabbt.

På bara två månader, från det att Valheim lanserades den 2 februari till den 31 mars, ramlade nära en halv miljard kronor in i intäkter varav 99 procent var ren vinst då 6,8 miljoner människor vid utgången av mars hade köpt spelet, berättar tidningen.

Henrik Törnqvist, medgrundare och huvudägare i Iron Gate (tillsammans med Richard Svensson), kommenterade då braksuccén så här i DN:

”Vi är i chock”.

Vinstmarginalen 99 procent

I den årsredovisning som tidningen nu läst och som sträcker sig fram till sista mars i år framgår det att bolaget från Skövde gör en vinst före skatt på 464 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Det innebär att vinstmarginalen är på över 99 procent.

Steam, där Valheim-spelet säljs, uppges ta mellan 20 och 30 procent av intäkterna, och kvar blir enligt artikeln runt 800-900 miljoner kronor till upphovsmakarna bakom spelet.

Men även om Valheim utvecklades av de svenska datastudenterna på Iron Gate, så finns det fler som är med och delar på kakan, däribland spelförlaget Coffee Stain, som ägs av börsnoterade och svenska Embracer Group.

Coffee Stain uppges äga 30 procent av Iron Gate.

I Embracers kvartalsrapport för januari-mars i år, som DN hänvisar till, framgår det att Coffee Stain ökade sin omsättning med 851 procent till 781 miljoner kronor under kvartalet.

Valheims succé ska ha varit drogloket bakom det.

ANNONS
ANNONS

I dag har åtta miljoner människor, enligt DN, köpt vikingaspelet Valheim, som är på väg att uppdateras av det åtta personer starka teamet på Iron Gate.

Den uppdaterade versionen släpps den 16 september.

Dagens PS har tidigare i flera artiklar uppmärksammat onlinespelet Valheim i flera artiklar, bland annat här.

Läs även: Augustis mest köpta aktier – Embracer i topp [Dagens PS]