DAGENS FRÅGA – tyck till om dagens snackis direkt här på Dagens PS. Vi lägger alltid upp resultatet från gårdagens fråga.

ANNONS

”Tvångstankarnas karaktär är att de är påträngande och obehagliga tankar som du inte vill ha, eller att du tänker att du inte borde tänka som du gör. Det kan kännas som att det inte är ens egna tankar”, säger Christian Rück, vid Psykiatri Sydväst och lektor vid Karolinska institutet, i en artikel i Dagens Nyheter (betallänk).

De allra flesta tänker någon form av tvångstanke under sin livstid. Skillnaden mot ett mer kliniskt tillstånd är att man inte gör en grej av det; utvecklar ritualer eller rutiner som ”måste” göras varje dag.

Vanliga tankar kan vara att räkna trappsteg, eller undvika vägbrunnar.

Mer allvarliga tankar kan bli att du aldrig kollar din ekonomi, eller kollar kontot varje minut – så kallad finansfobi. För många kan vardagsekonomin snabbt bli ett ångestmoment, då många väljer att aldrig öppna räkningar och blunda för problemen som följer.

”Man kan tänka mycket på privatekonomin utan att göra något åt den. Man kan fortsätta tänka: ”Hur ser det ut på kontot?” och ha dåligt samvete för att man inte gör något”, säger psykologen Emilie Assentoft till sajten Allas.

Enligt artikeln i DN är det omkring två procent av svenskarna som lider av tvångstankar och -handlingar.

Resultatet:

ANNONS
ANNONS