Det råder en stark framtidstro bland landets småföretag. Samtidigt ökar jakten att hitta rätt kompetens.

ANNONS

Besöksnäringen står för en tredjedel av Gotlands ekonomi. För tillfället är det svårt att hitta lediga rum på den populära sommarön.

”Det är ett otroligt tryck på att komma hit. Stämningen är väldigt optimistisk, det är detta som vi har gått och väntat på”, säger Frida Ganshed, vd
för Gotlands Besöksnäring, till Di.

Svårt hitta rätt kompetens

Förra sommaren var det många hotell som var tvungna att göra sig av med personal. I sommar ser bilden helt annorlunda ut – nu råder en stark framtidstro och det är istället svårt att hitta rätt personal.

”Sommarpersonal är alltid en utma­ning på Gotland, i år var det extra svårt. Det märks att många har lämnat bran­schen”, säger Frida Ganshed.

I Östergötland är attityderna bland småföretagen stark enligt Företagarnas undersökning Småföretagarbarometern. Även där saknas rätt kompetens.

”Kompetensbristen är det främsta tillväxthindret. Anställda med driv som varit korttidspermitterade har sökt sig till andra branscher eller vidareutbildat sig”, säger Frida Boklund, regionchef på Företagarna.

Saknas yrkeskompetens 

Läget ser likadant ut i Södermanland.

Sofia Sjöström, regionchef med ansvar för Södermanland på Svenskt Näringsliv, säger att det saknas yrkeskompetens inom olika områden ”i nästan alla branscher”.

ANNONS
ANNONS

Även besöksnäringen i Södermanland har fått ett uppsving eftersom många i Stockholm, enligt Sofia Sjöström, gärna semestrar i Sörmland.

”Läget ser ljust ut”, säger hon.

I återhämtningsarbetet kan företagsstrukturen, särkilt inom bygg och industri, och regionens strategiska placering spela viktiga roller.

”Avstånden i länet är ganska små, det skulle vi kunna utnyttja ännu mer genom att flera kommuner hjälper till med bostäder när ett företag etablerar sig,” säger Sofia Sjöström och klargör:

”Det skulle stärka regionens konkurrenskraft.”

Läs mer: Butikshandlare i Sverige mer positiva

 

 

ANNONS
ANNONS