”Ju mer vi läser desto mer snurrigt blir det. Vi är förvånade över hur otydligt det är”, säger branschorganisationen Visitas presschef Jonas Partheen till SvD.

ANNONS

Regeringen meddelade via socialminister Lena Hallengren (S) i dag, onsdag, att möjligheterna förbereds att stänga flera verksamheter, däribland handelsplatser, restauranger och gym.

Det ska ske om behovet uppstår, enligt Hallengren som under presskonferens uttryckte oro över risken för en tredje pandemivåg.

Med stöd av den tillfälliga pandemilagen har regeringen skickat sitt nya förslag om nedstängningar på snabbremiss till den 26 februari. Den 11 februari kan nedstängningarna bli verklighet.

Får kritik för luddigt besked

”Vi har i dag inga besked om nedstängning, men vi förbereder oss för att utnyttja den delen av pandemilagen också. I dagsläget gör vi inte den bedömningen, men det är klart att vi inte tänker vänta tills det är för sent”, är Hallengrens budskap.

Bland näringslivsföreträdare kommer nu kritik mot att regeringen inte är mer konkret.

ANNONS
ANNONS

”Nu har vi några till frågetecken som behöver redas ut”, säger Malin Söderström, delägare i Moderna museets redan stängda restaurang och även delägare i restaurangkedjan The Fishery, till SvD, som uppger att The Fishery redan har begränsade öppettider som en effekt av alkoholförbudet från klockan 20.

På Visita, besöksnäringens branschorganisation, blir man inte klok på vad regeringen vill, det hela är bara ”snurrigt”, anser presschefen Jonas Partheen som efterlyser mer tydlighet från makthavarna om vad som gäller.

Kan slå hårt mot handlare

Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, som också uttalar sig i SvD, fruktar emellertid att det nya förslaget kan drabba handlarna hårt, det kan ”ge en väldigt stor effekt”, säger hon till tidningen.

Även SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är orolig för vad nedstängningar kan orsaka, det innebär tappad ”ekonomisk tillväxt”, slår Bergqvist fast i artikeln.

Bettina Kashefi, chefsekonom på Svenskt näringsliv, skräder inte orden:

”Det är anmärkningsvärt att regeringen, i det svårare läge som vi har, inte samtidigt presenterar nya stödåtgärder eller förlängda stödåtgärder. För företagens del är förutsägbarheten om framtiden lika med noll”, säger hon till Svenska Dagbladet där även Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, är kritisk mot stöden till pandemiutsatta företag inte fungerar.

ANNONS
ANNONS

Han förstår liksom många andra att åtgärder krävs för att begränsa smittspridningen men konstaterar också att många företag inte fått något stöd alls i krisen.

”Stöden kommer inte fram”, säger Hedenström som ger regeringens underkänt för ännu en diffus presskonferens.

På medlemmarna vägnar, som nu undrar vad som gäller, efterlyser han mer tydlighet, framgår det i SvD.

Läs även: Fler storföretag än småföretag söker stöd [DagensPS.se] »