Nästan 40 000 vakanser i landet och situationen mest akut i Stockholm där ”företagen skriker efter personal”, enligt ny rapport.

ANNONS

Vakanser är ett statistiskt mått som mäter antalet lediga jobb som kan tillträdas omedelbart men som inte blivit tillsatta. I klarspråk är det ett mått på bristen på arbetskraft.

Enligt SCB-data som Stockholms handelskammare analyserat för årets tredje kvartal är antalet vakanser i landet nu 39 586, vilket uppges vara 3 216 fler vakanser än under föregående kvartal och en ökning med 9 procent.

På årsbasis uppgår ökningen till 124 procent, motsvarade 21 909 vakanser, jämfört med motsvarande kvartal 2020.

Handelskammaren: Politikernas fel

”Företagen skriker efter personal samtidigt som arbetslösheten ändå är hög. Det är en illustration av ett dyrt politiskt misslyckande med så väl matchning som rörlighet inom arbetsmarknaden”, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare, i ett pressmeddelande.

Statistiken visar att arbetskraftsbristen är hög i en rad sektorer, det är ett utbrett problem samtidigt som många företag vill anställa och Andreas Hatzigeorgiou beskriver läget som ”ett ofantligt svinn i produktivitet och tillväxt”.

Det här hämmar Sveriges ekonomiska återhämtning, omstarten efter pandemin, och Stockholms län är som framgår hårdast drabbat.

Hela 44 procent av vakanserna finns i Stockholms län, totalt rör det sig enligt rapporten om 17 437 vakanser – nytt rekord.

Stora delar av Norrland utsatt

Stockholms län är den region i Sverige som har högst relativ arbetskraftsbrist i näringslivet, 1,7. Det går nästan två vakanta tjänster per 100 anställda i Stockholms näringsliv.

Motsvarande siffra är 1,3 i övre Norrland och 1,2 i mellersta Norrland, två andra regioner som brottas med höga vakanstal, enligt undersökningen.

ANNONS
ANNONS

Bostadsmarknaden är dessutom otillgänglig, enligt Stockholms handelskammare, vilket sätter käppar i hjulen för flyttar och rörlighet mellan städer och jobb.

”Politiken måste sätta ner foten och ta kraftfulla omtag med bostadsmarknaden så kompetens utifrån kan komma in eller så måste man satsa betydligt hårdare på att de som i dag står arbetslösa faktiskt kan matchas mot lediga jobb. Helst bör man göra båda sakerna samtidigt, men just nu gör man ju tyvärr varken det ena eller det andra och beklagligt nog tillåts problemet växa och bromsa näringslivet och samhällsekonomin”, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Läs även: Svensken tror nu starkt på Norrland [Dagens PS]