Det finns skäl för många för svenska företag att jubla – företagen får nu rätt mot Tillväxtverket som är rejält tilltufsat efter hundratals domstolsutslag som visar att myndigheten inte följt lagen kring korttidsstödet.

ANNONS

Tillväxtverket har, mer eller mindre, godtyckligt fattat helt felaktiga beslut om korttidsstödet och sedan maj i år har Förvaltningsrätten i Stockholm i domar upphävt över 200 beslut från den statliga myndigheten där företag nekats korttidsstöd.

SVT Nyheter berättar att Tillväxtverkets beslut strider mot lagen och uppger att flera tusen liknande fall där företag fått nobben på sina ansökningar om korttidsstöd nu väntar på prövning.

”Varken hackat eller malet”

”Besluten som det är fråga om är inte riktiga avslagsbeslut och inte heller ordentliga återkravsbeslut. Det är något slags mitt emellan som inte är någonting egentligen, det är varken hackat eller malet”, säger Peter Österberg, rådman på Förvaltningsrätten i Stockholm, till SVT och tillägger att det är ”olyckligt” att Tillväxtverket kört sitt eget race och inte följt lagstiftningen kring korttidsstödet under pandemin.

Laura Brandell Tham, biträdande avdelningschef Tillväxtverket, förklarar agerandet med att allt gick snabbt i början och att myndigheten bättrat sig och korrigerat sina misstag efter domarna i Förvaltningsrätten i Stockholm.

Nu kan alltså ytterligare flera tusen företag som fått avslag från Tillväxtverket få rätt i domstolen, det gäller även företag som inte överklagat och som begär omprövning av Tillväxtverkets tidigare och lagstridiga beslut, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Bolaget vann mot Tillväxtverket – seger för många företag [Dagens PS] »