Ideella och partipolitiskt obundna Företagarförbundet angriper regeringens energirabatt till techjättar. ”Gör om och gör rätt”, är kravet.

ANNONS

Elskatt-rabatten till techjättar ska nu även omfatta företag som utvinner kryptovalutor, enligt ett nyligen taget beslut i Högsta förvaltningsdomstolen.

”Att en regering skapar fördelar för utländska techjättar och kryptovalutor och skickar räkningen till svenska småföretag är obegripligt svårt att förstå och kan ej tolereras”, anser Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson på Företagarförbundet, i ett pressmeddelande.

Hans slutsats är att regeringen ”sponsrar” kryptovalutor genom energirabatter till techjättar som skördar miljardvinster, samtidigt som de bidrar till negativ klimatpåverkan, och småföretag som frisörer, bagerier, kaféer, hantverkare, bilverkstäder, idrottsanläggningar, gym, hotell med flera får betala notan.

Kostar staten över 15 miljarder

Han påpekar att regeringen själv kommit fram till i sin prognos att kostnaden för energirabatten till industri och techbolags serverhallar väntas bli drygt 15 miljarder kronor i år.

Vid sidan av det kompenseras svenska hushåll kompenseras för höga elpriser till en total kostnad för staten på nästan 7 miljarder kronor.

Det är på sin plats att regeringen även kompenserar de minsta företagen på ett liknande sätt, anser Företagarförbundet och pekar i sammanhanget på statliga Vattenfalls vinst på 48 miljarder kronor, där ökade momsintäkter från höga energipriser bidragit till rekordvinsten.

ANNONS
ANNONS

”Ge små och medelstora företag samma möjlighet till energirabatt som hushållen proportionellt viktat mot företagets storlek och energianvändning. Det räddar företag, jobb och skatteintäkter i det långa loppet. Det visar också att regeringen ser och förstår Sveriges jobbskapare. Gör om och gör rätt”, skriver Företagarförbundet med Mathias Rebane i spetsen.

Läs även: Analys: Staten stor vinnare på höga elpriser [Dagens PS]