Dagens PS

Rekordsommar för campingtrend som ökar – "otroligt tryck"

husvagnar och camping
Trenden att se Sverige håller i sig vilket har fått allt fler att köpa husvagn. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 08 juni 2021Publicerad: 08 juni 2021

Det ser ut att bli en rekordsommar för en campingtrend som ökar med det fina sommarvädret. Med svemestertrenden exploderar även husvagnsförsäljningen och poolbyggandet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det ser ut att bli ännu än svemestersommar.

Sommarvärmen kombinerat med fortsatta reserestriktioner gör att campingtrenden håller i sig.

Rekordökning

Viljan att upptäcka Sveriges natur har inte mattats av, snarare tvärtom. I rena siffror syns det hos landets största campingkedja First Camp, som hittills i år har sett en 33-procentig ökning från de 378 miljoner kronor som företaget omsatte i fjol.

“Vi upplever ett otroligt tryck inte bara på både camping utan även på stugboenden som vi har mycket av”, säger Johan Söör, vd på First Camp, till Di. 

I samband med campingen har även husvagns- och husbilsförsäljningen fått en rejäl skjuts uppåt, där enbart försäljningen av husvagnar hittills i år har gått upp med 30 procent, enligt husvagnsbranschens riksförbund.

Aktien klättrar

En vinnare i segmentet är Kabe – som tillverkar husbilar och husvagnar. Företaget såg sin omsättning öka med 37 procent under första kvartalet, samtidigt som aktien har klättrat omkring 30 procent de senaste tre månaderna.

ANNONS

Kabes vd Alf Ekström tror att trenden och efterfrågan kommer hålla i sig.

”Vi såg rätt tidigt efter nedstängningen i våras att det blev en ökad efterfrågan, så vi har kontinuerligt höjt produktionen och volymerna. Vi märker att det finns ett större intresse för husbilar och husvagnar eftersom de passar bra om man ska ha ett mer separerat liv med sin familj”, säger han och klargör:

“Det är ingen dagslända.”

Fler vill ha pool

Samtidigt vill allt fler ha pooler i sommarvärmen – vilket märks hos pooltillverkaren Folkpool, som har dubblerat sin försäljning mot 2020. Precis som inom många andra branscher så ställer den höga efterfrågan dock till med problem när det saknas komponenter.

”Vi får inte in material i den takt som vi önskar. Alla i branschen har räknat med en positiv trend, men inte så pass stor ökning”, säger Folkpools produktchef Magnus Holgersson.

Läs mer: Campingkonkurrenter går ihop – ska bli störst i Norden

 

ANNONS

 

 

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS