Dagens PS

Dagens PS förverkligar Pontus Schultz vision

En av Pontus Schultz många visioner var fler kvinnliga läsare på Dagens PS – i dag har vi flest kvinnliga läsare av alla nätbaserade affärstidningar. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 aug. 2022Publicerad: 25 aug. 2022

För tio år sedan i dag omkom journalisten och medievisionären Pontus Schultz – en av Dagens PS grundare – i en cykelolycka i Frankrike. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Händelsen den 25 augusti 2012 chockade förstås svenska medievärlden med betoning på affärspressen.

Pontus fyllde 40 år bara tre dagar före olyckan och i dag skulle han vara 50 år och fortfarande mitt uppe i en lysande karriär.

Pontus hade många strängar på sin medielyra. Han var vid tidpunkten för tragedin under en cykeltävling i franska Alpes-Maritimes chefredaktör på Veckans Affärer.

Dess för innan var han en av skaparna till Dagens PS tillsammans med Bengt Uggla och Peppe Engberg.

Han stod bakom en rad medieprojekt som Vision – som senare slogs ihop med finanstidningen Finansvision – PS Media, Etermedia och Att:ention.

Han var en pionjär inom nätjournalistiken och en av hans stora visioner för Dagens PS – numera ägd av medieentreprenörerna Mats Hedberg och Mikael Gullström – var att attrahera fler kvinnliga läsare.

Det var en dröm som denna begåvade tidningsmakare närde och som Dagens PS har anammat och förverkligat.

“Jag hade glädjen att regelbundet träffa Pontus och diskutera media och näringsliv. Varje gång vi sågs så slogs jag av hur mycket före sin tid han var. Ett arv vi gör vårt bästa att förvalta på Dagens PS, och som uppenbarligen våra läsare uppskattar”, säger Mats Hedberg, publisher för Dagens PS.

ANNONS

Kanske ler Pontus i sin himmel över det faktum att Dagens PS nu är den näst största digitala affärstidningen i Sverige med över 500 000 läsare varje vecka där hela 40 procent är kvinnor. En siffra långt över de traditionella  ekonomi och näringslivskanalerna på marknaden.

Undertecknat hade nöjet att träffa denna framgångsrika medieentreprenör – som rycktes bort från jordelivet alldeles för tidigt – vid två tillfällen.

Mitt minne av Pontus var att han gärna verkade utan att för den skull prompt behöva synas – han hade inget behov av att basunera ut sina mediebragder på sociala medier.

Det behövdes heller inte. Det han gjorde satte djupa avtryck när han vässade pennan.

Han gick i bräschen för kvinnligt ledarskap i näringslivet och åstadkom stora förändringar på området.

Journalisten Mikael Pawlo, i dag head of growth, Bokio, minns i en text på Breakit när Pontus i en kolumn på Dagens PS 2003 rasade över att börsen endast kunde stoltsera med två kvinnliga vd:ar.

“Två av 300, nej, det finns faktiskt inget annat ord än pinsamt”, skrev Pontus Schultz bland annat i sin syrliga krönika kring gubbväldet på börsen.

I en annan Pontus-krönika samma år konstaterar han fränt att “alla är giriga loosers i kvartalskapitalismens spår”.

ANNONS

Pontus gjorde som sagt inte så stort väsen av sig vid festliga sammankomster, det låg inte för honom även om han var en flitig debattör. Desto mer fick han sagt med det skrivna ordet.

Och alltid med udden riktad mot vad han uppfattade som orättvisor i samhället.

Han var också, icke att förglömma, den ledande medieinspiratören till grönt entreprenörskap.

Mikael Pawlo minns vad Pontus satte på pränt i ämnet 2007:

“Utan att vara högtravande handlar det om en ny samhällsmodell, en ekvation som tar in också hållbarheten i vårt sätt att leva och göra affärer i det sociala kontraktet. Det är alldeles för viktiga frågor att överlåta till politiker.”

Det som Pawlo anser hedrar minnet av Pontus Schultz mest “var att han såg näringslivet som den stora kraften och potentialen till förändring”.

Det synsättet och perspektivet är ovanligt i dag och det blev inte sämre av att Pontus även såg lösningar på problemen inom näringslivet, konstaterar han.

Apropå Pontus Schultz är det i hans anda som Dagens PS fortfarande verkar. Det är hans initialer som PS står för.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS