Forskare fann att sänkt arbetsgivaravgift skulle generera få jobb till unga till en hög kostnad – helt fel, säger nu professor utifrån egen forskning.

ANNONS

Det är professor Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, som sågar IFAU:s bedömning 2013 av sysselsättningseffekterna med en sänkt arbetsgivaravgift, berättar Tidningen Näringsliv, TN.

Enligt IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) skulle reformen endast generera 6 000 till 10 000 jobb, samtidigt som notan för staten skulle bli höga 1,2 miljoner per skapat jobb.

Men Daunfeldt hävdar att slutsatserna är fel. Det visar hans egen tidigare forskning på området.

Han slår fast att IFAU endast tittade på om företagen blir mer benägna att anställa unga med sänkt arbetsgivaravgift.

Men skaleffekten glömdes bort helt, konstaterar han, skriver TN.

ANNONS
ANNONS

Skaleffekten innebär att mer pengar ökar produktiviteten och per automatik viljan och möjligheten att anställa.

”Du har alltså två positiva effekter, där skaleffekten är den viktigaste”, sade Sven-Olov Daunfeldt under ett seminarium på Almega, berättar TN.

Många företag gör stora kostnadsbesparingar på sänkt arbetsgivaravgift, vilket skapar utrymme till nyanställningar av unga, slår professorn och chefsekonomen fast.

Han egen studie visar att reformen skapar 18 100 nya jobb med ett intäktsbortfall för staten på 440 000 kronor per jobb. Inte 1,2 miljoner som IFAU kom fram till.

”Det här har varit en mycket mer effektiv reform än vad man tidigare trott. Nu kanske det finns de som tycker att 440 000 kronor per jobb låter mycket, men det är det inte. Man kan inte förvänta sig att en sån här minskning ska ha en helt neutral effekt på statsbudgeten. Sådana reformer finns inte. Det skulle möjligen vara slopande av värnskatten. Extratjänsterna låg till exempel på 6-9 miljoner kronor i intäktsbortfall”, framhöll Sven-Olov Daunfeldt på Almega-seminariet.

ANNONS
ANNONS

I dag duggar kraven på nytt om sänkt arbetsgivaravgift, det skulle bryta mycket av utanförskapet, menar röster inom näringslivet och den politiska oppositionen.

Men Socialdemokraterna avvisar det och anser att andra åtgärder är viktigare, trots att den nya forskningen visar att det kunde skapa tusentals nya jobb bland unga i en tid med rekordmånga lediga jobb men där det paradoxalt samtidigt råder extrem kompetensbrist, skriver TN.

Läs även: Småföretagarna: Halvera arbetsgivaravgiften [Dagens PS]