Nya PMI-siffror från Silf/Swedbank på onsdagsmorgonen visar på en ”robust tillväxt” i den svenska privata tjänstesektorn.

ANNONS

Visserligen backade inköpschefsindexet för privata tjänstesektorn (PMI-tjänster) i december till 67,3 från 68,7 i november.

Trots det är det den sjunde högsta nivån i indexets historia, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

”Tjänstekonjunkturen fortsätter att uppvisa en överraskande hög aktivitetsnivå och hittills har smittspridningen av omikron och införandet av nya restriktioner inte satt några stora negativa avtryck i de större tjänsteföretagens verksamheter men nedåtriskerna har ökat”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex, i en kommentar.

Sysselsättningen gick upp

Delindex för affärsvolym svarade för det största negativa bidraget till nedgången i PMI-tjänster följt av leveranstider och orderingång medan delindex för sysselsättning ökade.

Index för tjänsteföretagens affärsplaner steg i december till rekordhöga 78,0 och antyder om en fortsatt positiv syn om marknadsutsikterna det närmsta halvåret.

Index för leverantörernas insatsvarupriser sjönk för andra månaden i rad till 81,7 i december, men enligt Kennemar är pristrycket fortsatt högt och utbrett från leverantörsledet.

Det innebär ett ökat tryck för tjänstepriser. Särskilt efter de stigande energipriserna.

ANNONS
ANNONS

Silf/Swedbanks PMI-Composite index backade i december till 65,8 från 67,1 i november.

Det här visar på ”ett fortsatt robust tillväxt i näringslivet drivet av tjänstesektorn medan industrin tappar fart”, skriver Swedbank.

Läs även: PMI backade på nytt i december [Dagens PS]