När priserna ökar är det fler som överger ekologiska produkter till förmån för icke-ekologiska varor, enligt ny rapport.
Prisökningar får många att svika ekologiskt


Mest läst i kategorin
Det här märks både bland svenskar i allmänhet men även bland mycket hälsomedvetna.
Det konstaterar Consumer Panel Services GfK i en ny undersökning.
“Vi har studerat rörelserna i konsumtion mellan juli 2022 och juli 2023 i den totala befolkningen och i gruppen ”mycket hälsomedvetna”. Data visar att de lägger mer icke-ekologiska produkter i matkorgen och båda grupperna uppger att oftare utnyttjar rabattkuponger och handlar i butiker längre bort än vanligt för att spara på sina livsmedelsinköp”, säger Charlotte Alring, affärsansvarig i Sverige för Consumer Panel Services GfK.
I den totala populationen minskade inköpen av ekologiska produkter i bland annat kategorier som tomat, färskt kött, choklad, juice och ketchup.
Fler köper fryst fisk som inte är ekologisk
Även de mycket hälsomedvetna minskade påtagligt sina inköp av ekologiska varor i kategorierna fryst fisk, tomat, choklad och ketchup. Båda grupperna ökade sin köp av fryst, icke-ekologisk fisk, framgår det.
Förutom ett skifte från ekologiskt till icke-ekologiskt visar studien att 21 procent av konsumenterna i den totala populationen nu använder sig mer av rabattkuponger än tidigare. I gruppen mycket hälsosamma var andelen ännu större, 23 procent.
Var femte i gruppen mycket hälsomedvetna uppger att de numera handlar livsmedel i en butik längred bort från sin vanliga butik. Bland svenskar i allmänhet svarar 17 procent det.
Anledningen är för att spara matpengar.
Consumer Panel Services GfK är ett av världens största analysföretag med verksamhet i fler än 100 länder. I Norden är bolaget specialiserat på analyser av shoppingvanor och beteende.
Läs även: Matpriserna i EU skenar – de här varorna ökar mest Dagens PS

Utbildad journalist med nästan 40 år i yrket. Har varit allmänreporter, kriminalreporter, jobbat med print och digitala medier, och var en tid chefredaktör för ett magasin på Dagens PS, samt under en kort period nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och senare redaktionschef för News55.

Utbildad journalist med nästan 40 år i yrket. Har varit allmänreporter, kriminalreporter, jobbat med print och digitala medier, och var en tid chefredaktör för ett magasin på Dagens PS, samt under en kort period nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och senare redaktionschef för News55.