Dagens PS skribent Marcus Birro blandar och ger från morgontidningarnas opinionsbildande sidor. I dag står Centerns märkliga asylpolitik och arbetsplatsmobbare i skottgluggen.

ANNONS

Olika villkor för privat och offentlig sjukvård

Begreppet vinster i välfärden lär bli en flagga i valrörelsen. De flesta är överens om att skattepengar inte ska gå till skatteflykt eller gigantiska vinster i välfärdsföretag. Samtidigt saknas nyanserna i debatten. De allra flesta vill kunna välja vårdgivare, skola eller apotek. De flesta har inga större problem med att en del företag i de här branscherna tar ut en liten vinst så länge den håller sig inom anständighetens gräns.

DI skriver om något som jag i alla fall inte kände till: ”Ett beslut från Skatterättsnämnden håller på att skapa stora orättvisor i vården. Beslutet går ut på att företag som hyr ut vårdpersonal måste lägga moms på sina fakturor. En privat vårdcentral får i ett slag betydligt högre kostnader för sin inhyrda personal eftersom det är moms på fakturan och vårdcentralen inte får dra av den momsen. Den landstingsägda vårdcentralen intill, som också använder inhyrd personal, får inte högre kostnader eftersom momsen kompenseras. Båda vårdcentralerna får samma ersättning från landstinget för vården.”

För Tobias Wikström i DI är slutsatsen självklar: ”Att försämra för privata vårdbolag är att försämra för hela sjukvården. Därför bör regeringen besinna allvaret och ingripa.”

Hård kritik mot C

I går meddelade Centerpartiet att man ställer sig bakom det av lagmannen hårt kritiserade förslaget om att ge de ensamkommande från Afghanistan en ny chans att få uppehållstillstånd.

Förslaget har mött kritik för att det sägs sätta hela rättsprincipen runt asylsökande ur spel. Expressen är inte nådig i sin kritik: ”Listan på absurditeter kan göras hur lång som helst. Ensamkommande utan asylskäl ges rätt till fyraåriga uppehållstillstånd. Det kan jämföras med asylsökande från krigets Syrien som endast får ettåriga tillstånd. För att kvalificera sig för detta unika uppehållstillstånd räcker det att personen ”har för avsikt att studera”, inte att han verkligen gör det. Principlösheten är snart den enda princip som återstår inom svensk migrationspolitik.”

Stoppa mobbningen på jobbet

Något av det allra smutsigaste som existerar är vuxenmobbning. Flera arbetsplatser än man tror lider under denna subtila form av pennalism. 

ANNONS
ANNONS

Jenny Sonesson på GP skriver så här om saken i sin ledare: ”Det är angeläget att lyfta mobbning på arbetsplatser som en folkhälsofråga och sprida kunskap om fenomenet. Människan är en social varelse och att bli utstött ur en arbetsgemenskap kan upplevas som oerhört smärtsamt men även skamfyllt. Fler drabbade måste sluta skämmas och våga söka hjälp i tid. Innan det är för sent.”

Dagens snackis:

I dagarna kommer domen gällande det misstänkta bestialiska mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Av respekt för henne och hennes anhöriga, och som en subtil, tyst och säkert verkningslös protest mot den mediala bevakningen av fallet, har jag medvetet valt att stänga av och inte läsa något alls om rättegången. Jag vill inte bli en del av den vulgära, nya ordningen som nästan gör deckare och fiction av djupt mänsklig tragik och barbariskt våld.