En djupt besviken Moderatledare meddelade sin sorti nyss.

ANNONS

”Det är för många moderater som ägnar sig åt självskadebeteenden, som talar illa om varann. Väljarna är inte imponerade på oss i det här läget.”

Hälften av Moderaternas länsförbund har krävt hennes avgång. Anna Kinberg Batra inser att loppet är kört och förklarade på en presskonferens som startade klockan 9.30 på fredagen att hon inte längre har förtroende att leda partiet.

”Jag har därför meddelat valberedningens ordförande att jag vill lämna ordförandeposten.”

Moderaterna har rasat i flera opinionsmätningar under lång tid. Det som  bland annat fått missnöjet internt inom partiet att bubbla var Anna Kinbergs utsträckta hand till Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna i januari år.

Men det är inget som Anna Kinberg Batra ångrar själv.

ANNONS
ANNONS

”Man måste kunna söka stöd hos och tala med alla, även med dem som man önskar inte fanns.”

Anna Kinberg Batra säger att hon är stolt över det hon har åstadkommit i Moderaterna.

”Jag är inte rädd för det som är svårt, då hade jag inte tagit det här jobbet.”

Hon tillträdde som partiledare den 10 januari 2015 och i oktober samma år omvaldes hon av en enig stämma.

Den situtation som Moderaterna befinner sig i just nu – intern splittring och väljarras – är inget som hon naturligtvis gläds åt; särskilt inte trätan inom de egna leden.

ANNONS
ANNONS

”Jag är inte nöjd med det.”

”Och det här betyder inte att Moderaternas problem är lösta. Tvärt om – de uppstod inte efter att jag valdes. Problemen handlar inte om en person. Problemenen upphör inte när jag går ut genom den här dörren.”

”Om inte aktiva moderater själva tror på eller pratar om vår aktiva politik, hur ska vi då kunna vinna väljare för den?”