Dagens PS

Nya riktlinjer efter BP-chefens prassel

En porträttbild på BP:s före detta vd, Bernard Looney och en bild på ett kärlekspar som kysser varandra.
Disciplinära åtgärder väntar anställda på BP som, likt den avskedad vd:n Bernard Looney, ägnar sig åt intimiteter med kollegor. (Foto: Matt Dunham, AP/TT och We-Vibe Toys, Unsplash)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Det brittiska multinationella olje- och gasbolag, BP, har infört striktare regler för relationer på arbetsplatsen efter den tidigare vd:n Bernard Looneys romantiska eskapader. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bernard Looney avskedades förra året för att inte ha redovisat sina intima relationer med kollegor.

Anställda måste nu därför rapportera alla intima jobbrelationer för att undvika uppsägning. Detta enligt en policyuppdatering som skickades ut till personalen i förra veckan och som Reuters har tagit del av.

Disciplinära åtgärder

Den uppdaterade policyn förbjuder anställda från att direkt eller indirekt leda släktingar eller personer som de har en intim relation med. BP meddelade att anställda som inte följer de nya kraven kommer att möta hårda disciplinära åtgärder, inklusive möjlig uppsägning.

Förutom den uppdaterade policyn, som är en del av BP:s uppförandekod, krävs det nu också att tusentals högre chefer deklarerar alla intima relationer som har förekommit under de senaste tre åren med anställda eller inhyrda arbetare. 

Cheferna har fått en tre månader lång frist fram till den 1 september för att redovisa hur det ligger till.

Advokatbyrå inkopplad

“Anställda var tidigare skyldiga att rapportera och registrera sådana relationer om de kände att det kunde innebära en intressekonflikt,” sade BP i ett e-postmeddelande. “Nu måste de rapportera intima relationer på arbetsplatsen, oavsett om de anser att det innebär en intressekonflikt eller inte.”

ANNONS

BP avslutade sin undersökning av Bernard Looneys beteende tidigare i år med hjälp av advokatbyrån Freshfields, men har inte avslöjat sina slutsatser. 

“Styrelsen har granskat detaljerna och ser till att lärdomar beaktas och implementeras på lämpligt sätt,” säger BP i sitt e-postmeddelande.

Nya vd har relation med anställd

När Bernard Looney avskedades krävde företaget tillbaka upp till 40 miljoner dollar av hans ersättning. BP uppgav att han medvetet hade vilselett styrelsen genom att inte avslöja tidigare relationer.

Den nya vd:n Murray Auchincloss, som tillträdde i januari, har försökt stabilisera företaget genom att lova att öka avkastningen. Murray Auchincloss partner är också anställd på BP, en relation han redovisade innan han blev företagets finanschef 2020.

Läs även: BP utser ny permanent vd. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS