För att undvika fler konkurser måste företagen få tillgång till de utlovade krismiljarderna. Men det tar tid att få ut pengarna. Inte förrän den 1 mars klubbar riksdagen förslaget.

ANNONS

Räddningen för många konkurshotade företag kom i början av december.

Då meddelade regeringen att ytterligare 300 miljarder kronor ställs till företagens förfogande – genom möjligheten att få anstånd med skatteinbetalningar.

Men det dröjer alltså till mars innan företagen kan få se pengarna. Jonas Frycklund, biträ­dande chefsekonom på Svenskt Näringsliv, säger till Di, att det är alldeles för lång tid.

”Andra stödformer är väl­digt långsamma och dras med stora förseningar. Då är tricket att ha ett likviditets­stöd, där företag snabbt kan få tillbaka pengar på skatte­kontot, i väntan på korttids­stöd till exempel”, säger han.

”Anstånd fungerar inte som det är tänkt om företag ska behöva vänta på besked där också.”

Ljus i mörkret

Jonas Frycklund säger att företagare har svårt att förstå varför stödet tar så lång tid att få i genom där många har svårt att hålla kvar sina företag. Samtidigt, säger han, har vaccinet tänt ett ljus i mörkret och företagarna måste ta sig en funderare om framtiden.

”Anstånd ger likviditet innan affärerna kommer igång. Men det är klart att företag måste göra en bedömning av om de kommer att klara sig igenom detta.”

Läs även: Småföretagare angriper Baylan: ”Rejäl orättvisa” [DagensPS.se] »

 

ANNONS
ANNONS