I många fall kan det till och med vara just referensens beröm som blir utslagsgivande och som gör att just du får jobbet du strävar efter. I mer eller mindre alla anställningsförfaranden efterfrågas referenser. Det är lite olika hur stor vikt referenser har i olika sammanhang och vid olika typer av tjänster.

ANNONS

Givetvis finns det ofta fler komponenter att ta hänsyn till innan beslutet fattas om att skriva anställningsavtal med någon. Det kan till exempel vara betyg, vilket intryck du ger på intervjun. Dessutom används allt oftare tester av olika slag. Och även om inte alla i rekryteringsbranschen vill erkänna det spelar ”magkänslan” stor roll om en kandidat gillas eller inte.
Ibland använder rekryterare olika typer av praktiska eller teoretiska case och/eller att kandidaterna får uppvisa olika typer av arbetsprover, så att det blir tydligare vad personen i fråga kan och inte kan i praktiken. Det handlar om att välja rätt kandidat utifrån ett helhetsperspektiv.

Olika företag lägger olika stor vikt vid de olika momenten, det finns ingen given regel. Ibland händer det att referenser inte kontaktas trots att det efterfrågas. Arbetsgivaren beslutar internt att anställa ändå.

Men eftersom det trots allt är så viktigt i så många sammanhang med goda referenser är det en mycket bra karriärstrategi att hålla kontakt med sina referenser lite då och då och inte bara när det är skarpt läge och du aktivt söker nytt jobb och blir kallad på intervju.
Att följa sina referenser på sociala medier är ett sätt. Ibland kan du exempelvis ge en kommentar på något inlägg, gilla och dela i positiv nätverksanda. På så sätt påminner du dem om att du finns och vad du gör, och per automatik får du koll på om de byter jobb och får nya kontaktuppgifter och du kan då uppdatera din referensbank.

När du är i en period av intensivt jobbsökande och vet eller känner på dig att någon eventuellt ringer dem som referens, berätta då gärna det för referenserna så att de är mer förberedda om någon ringer. Givetvis bör du också fråga om lov innan du uppger någon som referens. Inte vid varje tillfälle men innan du uppger någons namn. Innan du använder en referens kan det vara bra att be om feedback hur de uppfattar dig.

I de fall där du inte haft så många jobb kan du i stället använda en lärare, mentor, eller handledare på ett ideellt jobb eller förening och så vidare. Ibland kan man till och med uppge en vän eller kursare som personlig referens. Helst ska referenserna dock, om möjligt, inte vara mer än fem år gamla så att de verkligen känner dig för den du är nu och vet vad du går för.

ANNONS
ANNONS

Sedan finns det exempel på när du kanske av olika anledningar inte kan berätta för nuvarande chefen att du aktivt söker nya utmaningar och därför inte kan lämna just henne eller honom som referens. Då går det ofta bra att ta någon annan, tidigare chef alternativt en kollega som du har jobbat mycket med och som därför kan berätta utförligt hur du är på ditt jobb. Ibland händer det även att någon du har haft en längre kundrelation med kan få ställa upp och gå i god för din kompetens. Headhunters och rekryterare är vana vid att de inte kan få tala med chefen du rapporterar till just nu om du förklarar läget

Kom ihåg att tacka dina referenser för att de ställer upp för dig. Jag har själv fått både biobiljetter, choklad och blomsterbuketter för att jag varit någons referens. Det är självklart inget måste att vara så generös, men ändå. Jag kommer för alltid ihåg de personerna som uppskattade min insats och blev glad för att de gav det lilla extra tillbaka.